"Makron ima pomračenje uma": Turska oštro kritikovala francuskog predsednika zbog Libije

Makron je juče optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji i izrazio podršku egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je u subotu rekao da Kairo ima pravo da interveniše u sukobima svog suseda

  • 0
Turska vojska, Sirija Foto: Tanjug/AP

Turska je danas uzvratila na kritiku Francuske zbog svoje intervencije u Libiji, navodeći da je francuski predsednik Emanuel Makron morao da pretrpi "pomračenje uma" da bi se suprotstavio podršci koju Ankara pruža međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

Makron je juče optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji i izrazio podršku egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je u subotu rekao da Kairo ima pravo da interveniše u sukobima svog suseda, preneo je Rojters.

- Makronova kategorizacija podrške naše zemlje libijskoj legitimnoj vlada zasnovanoj na rezolucijama UN-a i njihova ocena da je to opasna igra može se objasniti samo kao pomračenje uma - izjavio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Prema njegovim rečima, trenutne nevolje u Libiji prouzrokovane su napadima snaga Kalife Haftara, koji je odbio sporazume o prekidu vatre u Moskvi i Berlinu.

Pariz je optužen da je politički podržavao Haftara i prethodno mu davao vojnu pomoć radi borbe protiv islamističkih ekstremista.

Francuska negira da podržava Haftara, ali konstantno kritikuje Tursku.

Video: Bombardovan jedini aerodrom koji je u funkciji, Srbi zarobljeni u Libiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA