≫ 

Nemci traže odgovorne za žarište u klanici: Region u blokadi, lokalci besni, policajci na ulicama

Okrug Giterslo u Severnoj Rajni Vestfaliji, koji broji preko 360.000 stanivnika, od srede je u blokadi, nakon što je više od 1.700 zaposlenih u klanici "Tenis" testirano pozitivno

  • 0
Klanica nemačka koronavirus Foto: Tanjug/AP

Stanovnici i lokalna preduzeća u najmnogoljudnijoj državi Nemačke koja je primorana na ponovnu blokadu zbog žarišta korona virusa u lokalnoj klanici traže da odgovorni budu privedeni pravdi.

Okrug Giterslo u Severnoj Rajni Vestfaliji, koji broji preko 360.000 stanivnika, od srede je u blokadi, nakon što je više od 1.700 zaposlenih u klanici "Tenis" testirano pozitivno, piše Gardijan.

Škole i vrtići, kafići, teretane i muzeji, koji su postepeno počeli da se otvaraju ponovo, morali su još jednom da zatvore svoja vrata, a ljudi smeju da se sastanu sa maksimum jednom osobom napolju.

Lokalni zvaničnici su naveli da će mere da budu posmatrane na nedeljnom nivou, ali lokalno stanovništvo nije baš zadovoljno zbog ponovonog uvođenja restrikcija.

Majnolf Hartkemper, vladnik lokalnog fitnes studija morao je ponovo da ga zatvori, rekao je novinarima da je razočaran, posebno nakon što je on na poslu pažljivo sledio pravila.

- Frustriran sam i besan. Pratili smo sve odredbe, dok ova velika kompanija nije radila ništa slično - rekao je on.

Lokalni političari su pokušali da smire tenzije, a neki su pozvali na "svetlije regulative", pošto su restorani ostali otvoreni uz stroge uslove.

- Siguran sam da ćemo moći da ukineo mere za nedelju dana - rekao je političar Sven Georg Adenauer.

U Giterslou je razmešteno 300 policajaca kako bi blokada mogla uspešno da se sprovodi, a i komšijski okrug Varendorf sa 278.000 stanovnika takođe je uveo restrikcije.

Prema pravilima u Nemačkoj zvaka zajednica koja ima 50 zaraženih na 100.000 stanovonika u prethodnih sedam dana mora da bude u blokadi. Žarište u klanici najviše je uticalo na radnike iz Rumunije i Bugarske, a u jednom trenutku u Giterslou je bilo 200 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA