≫ 

Među njima i rajevi srpskih gastosa: Ovih deset zemalja ulaze u drugi talas korona virusa?

Naučnici na osnovu brojnih analiza obelodanili kojih deset država čeka skori ulaz u drugi talas

  • 18
Test, testovi, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U ovom trenutku deset zemalja beleži ozbiljan rast broja zaraženih korona virusom. Uglavnom su u pitanju zemlje koje su uvodili "labave mere" kao odgovor na epidemiju, ali na toj listi se nalazi i nekoliko država koje su striktno poštovale i najrigoroznije mere.

Ugledni list Guardian je uporedio svoje podatke sa podacima Univerziteta Oksford i napravilo listu 10 zemalja koje su "najgore odgovorile na krizu". Na listi se nalazi i SAD koje se suočavaju sa najvećim porastom slučajeva korona virusa još od aprila, a Iran, Nemačka i Švajcarska trenutno beleže dramatičan porast R faktora.

Svaka od zemalja sa ove liste nalazi se na pragu drugog talasa, a širenje zaraze je sve izvesnije s obzirom na to da i dalje pokušavaju da obuzdaju virus bez uvođenja drastičnih mera. Ipak, sa druge strane, pojedine zemlje sveta beleže takođe drastične brojke iako se i dalje nalaze u blokadi.

Naučnici sve više upozoravaju na dolazak drugog talasa, a Svetska zdravstvena organizacija je u saopštila da je u nedelju zabeležen rekordan broj novoobolelih u svetu. Međutim, suočene sa ekonomskim problemima, mnoge zemlje donose odluku o daljem popuštanju mera.

Opuštaju mere, a slučajeva sve više

Zemlja je klasifikovana kao "opuštena" ako je njen "indeks strogosti" je ispod 70 od mogućih 100 poena, pokazuju najnoviji podaci Univerziteta Oksford. Takozvani "tragač" procenjuje javno objavljene informacije, mere zaštite i zatvaranje zemalja kako bi im dao ocenu od najviše 100 na njihovom "indeksu strogosti".

Stopa reprodukcije virusa, tzv R faktor u Nemačkoj dostigao je gotovo 3 ove nedelje, i naterao nemačke vlasti da dve pokrajine vrate pod blokadu. Ovo se dogodilo nakon što je zemlja počela sa popuštanjem mera i kada im je "indeks strogosti" pao na oko 50.

I dok u Nemačkoj i dalje ne beleže rekordan broj novozaraženih, Saudijska Arabija i Iran se suočavaju sa drugim talasom dok nastavljaju sa popuštanjem mera. Iran je novi pik zaraze registrovao još u maju, čim se krenulo sa popuštanjem mera. Dok vlasti tvrde da je do porasta broja obolelih došlo zbog većeg broja testiranja, odnos zaraženih u odnosu na broj testiranih pokazuje da se zaraza sada brže i više širi među stanovništvom.

Sa parcijalnim popuštanjem mera u SAD je broj zaraženih počeo da opada, međutim, sa daljim popuštanjem mera iz dana u dan je sve više novozaraženih.

Ukoliko stanje u državama uporedimo sa podacima od prošle sedmice, Nemačka se našla na vrhu liste po porastu broja novozaraženih. U odnosu na prošlu sedmicu zabeleženo je 36,7 odsto više obolelih.

Druga na listi je Ukrajina, koja je u plusu 29,3 odsto. Slede SAD sa +24,6 odsto, a potom Švajcarska sa 15,1 odsto.

Na listi su se našli i Bangladeš, ali i Francuska sa +12% i Švedska sa +11,2%.

Opuštaju mere i oporavljaju se

Da ne bi bilo da popuštanje mera striktno dovodi do rapidnog porasta broja zaraženih govore primeri Turske, Belgije i Kanade, koje iako popuštaju mere ne beleže porast broja slučajeva.

Ukoliko se ovonedeljni podaci uporede sa prošlonedeljnim, Turska ima čak 3,6 odsto manje obolelih. Belgija 9,6 odsto manje, a Kanada 12,2%.

Na toj listi našle su se i Italija i Španija, koji su u prvom talasu bile maltene najugroženije zemlje na svetu. Ove nedelje Italija je zabeležila čak 30,9 odsto manje obolelih u odnosu na prošlu sedmicu, a Španija 61,4%.

Ipak, iako broj zaraženih opada, stručnjaci kažu da ove zemlje i dalje treba da budu oprezne kako bi izbegle drugi talas.

U blokadi, a broj zaraženih i dalje raste

Čak 7 od 45 ispitanih zemalja koje beleže više od 25.000 obolelih su i dalje u blokadi i pod strogim merama, a i dalje beleže porast broja novoobolelih.

U ovoj grupi nalazi se Brazil koji iz dana u dan beleži sve veći broj obolelih. U odnosu na prošlu nedelju zabeležili su čak 17,5 odsto više zaraženih. Najgore se kotira Dominikanska republika koja je u plusu 42,3 odsto, a za njom ide Čile sa +40,8%.

Video: Nove mere Kriznog štaba: Maske su obavezne, menja se distanca, zabrana poseta bolnicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    25. jun 2020 | 21:09

    Eto pisao sam vise puta o situaciji u nemackoj I njihovom cuvanju samo jos u radnjama u prevozu I kod lekara obavezne maske, rukavice niko ne nosi pre par dana sam bio u opstini ni jedan skuzbenik ne nosi zastitnu masku ovo sam stalno pisao jer se brinem za moju familiju a za svabe koliko I oni za nas.

  • Sale

    25. jun 2020 | 22:50

    Živim u Nemackoj nije tako kako je napisano u tekstu ..danas R broj zaraze je 0,72 a 3 je bio još u Martu ..pre par dana 2,76 onda je počeo pad ..nije istina da su na pragu drugog talasa jer po broju urađenih testova i dnevno inficiranih u proseku 500 (lokalna zaraza u klanici mesa) imaju manju zarazu nego Srbija ...

  • A

    25. jun 2020 | 21:03

    Sta je sa svedskom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA