≫ 

"Broj mrtvih je strašan, ali to nije posledica našeg pristupa": Švedski epidemilog brani strategiju

Populistička stranka Švedskih demokrata stopu smrtnosti među starijom populacijom naziva "masakrom" i traži njegovu ostavku

  • 9
Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Foto: Tanjug/AP

Kao tvorac liberalnog švedskog odgovora na panedmiju korona virusa, Anders Tegnel navikao je da dobija pretnje smrću i pozive na ostavku.

Ali on ne namerava da odstupi ili ustukne i uveren je da će se s vremenom njegov model pokazati ispravnim.

- Mislim da je velik broj zemalja trebalo dvaput da razmisli pre preduzimanja vrlo drastičnih mera ograničenja kretanja - rekao je Tegnel u razgovoru za Reuters.

- To je bio eksperiment, a ne švedski model - uveren je ovaj epidemiolog.

I dok se većina zemalja sklupčala iza zatvorenih vrata, Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu škola, restorana, i barova ostavili su otvorene.

Od marta švedska ekonomija nadmašuje ostatak Evrope, ali njenih više od 5.000 mrtvih od Covida-19 višestruko nadmašuje broj mrtvih u susednim zemljama Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno.

Tegnel ima masu pristalica koje hvale njegov pristup. Pošto je glavni švedski epidemiolog ujedno i gorljivi botaničar, na kućnu adresu je dobijao tolike količine cveća da je njegov lokalni cvećar molio da uspore s narudžbinama.

Istovremeno populistička stranka Švedskih demokrata stopu smrtnosti među starijom populacijom zaraženom koronavirusom naziva "masakrom" i traži njegovu ostavku, a policija istražuje pretnje smrću koje je primio.

Tegnell (64), pomalo sed i naboranog čela, slaže se da je broj mrtvih "strašan", ali tvrdi da to nije posledica liberalnog pristupa i ukazuje na loše stanje u domovima za starije i decentraliziran zdravstveni sustav.

Veteran borbe protiv ebole u Africi, smatra da se njegovi kritičari premalo bave posledicama potpunog zatvaranja.

- Zadivljujuće je koliko smo malo razgovarali o vrlo negativnim posledicama karantina u mnogim zemljama. Nasilje u porodici, deca s problemima u školi... - rekao je Tegnel.

- Učinci različitih strategija, različitih mera mnogo su složeniji nego što danas razumemo. Ova bolest teška je za razumeti - kaže on.

Dodaje da su neke zemlje koje su uvele drastične mere, poput Španije, Italije, Britanije, više propatile od Švedske.

Njega, pak, mnogo više čudi ponašanje švedskih nordijskih suseda.

- Jesu li oni uopšte imali razloga da se zatvore, to je pitanje.

Ali je njegovo mišljenje u Evropi u manjini. Ostale zemlje polako se otvaraju za turiste, ali malo koja prihvata švedske. Ne žele ih zasad niti u nordijskim zemljama.

- Njihova strategija nije uspela - rekao je Alan Randrup Tomsen, virolog s Univerziteta u Kopenhagenu. U Danskoj je stopa smrtnosti zaraženih po glavi stanovnika pet puta manja od švedske.

- Glavni razlog je taj što se nisu zatvorili kao Danska - uveren je Tomsen.

Video: Vanredna situacija u Pazaru zbog korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    26. jun 2020 | 10:39

    U Srbiji oni koji ne umru od korone, umrece od gladi. U Svedskoj to ne moze da se desi.

  • 🙏

    26. jun 2020 | 11:35

    Pa hvale ga oni što im ne fali ništa, da mi je znati komentar onih što su otišli na put bez povratka zbog ,,njegovog pristupa" zato može da se hvali nekim uspehom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA