≫ 

Srbiji dozvoljen ulazak u zemlje EU? Dva spiska na stolu u Briselu, za 4 zemlje još spuštena rampa

Prema nezvaničnim podacima, državljanima Brazila, Katara, SAD i Rusije neće biti dozvoljen ulazak u Evropsku uniju

  • 18
Evropska unija USA Foto: Shutterstock

Pred zvaničnicima Evropske unije nalazi se težak zadatak pošto će otvoriti granice za države koje nisu članice. Ipak, EU je napravila spisak zemalja čijim državljanima zbog epidemije korona virusa i dalje neće biti dozovoljen ulazak u Uniju.

Kako piše Euronjuz, u Briselu postoje dve liste, jedna za one kojima je ulazak dozvoljen i druga za one za koje će rampa i dalje da bude spuštena.

Ova druga lista je, da podsetimo, već izazvala brojne komentare, nakon što je pre nekoliko dana procurila informacija da državljanima SAD, gde je zabeleženo 2,4 miliona slučajeva, neće biti dozvoljen ulazak.

Iako ambasadori EU 27 na sastanku u Briselu još nisu doneli odluku o otvaranju spoljnih granica Unije od 1. jula uključujući i otvaranje prema zemljama Zapadnog Balkana, preporuka Evropske komisije je da se pri otvaranju granica zemlje članice EU vode principom "bolje ili slične" epidemiološke situacije u trećim zamljam prema kojim bi granice trebalo da budu otvorene.

U ovom trenutku Srbija se nalazi na preliminarnoj listi zemalja za ukidanje restrikcije putovanja uz napomenu da se u državi "nizak nivo infekcije povećava".

Isto tako, postoji i druga lista, po kojoj državljanima Brazila, Katara, SAD i Rusije neće biti dozvoljen ulazak u Evropsku uniju.

Preliminarna lista dozvoljenih zemalja znatno šira i na njoj se nalazi i Srbija. Takođe, ulazak u EU će od 1. jula trebalo bi da bude dozvoljen i stanovnicima Vatikana, Monaka, Crne Gore, Andore, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Turske, Kosova*, Demokratske Narodne Republike Koreje, Turkmenistana, Vijetnama, Kine, Tajlanda, Mjanmara, Mongolije, Japana, Južne Koreje, Gruzije, Butana, Libana, Indonezije, Uzbekistana, Indije, Tadžikistana, Kazahstana, Palaua, Novog Zelanda, Australije, Dominike, Bahama, Svete Lucije, Urugvaja, Jamajke, Kube, Gajane, Paragvaja, Venecuele, Nikaragve, Kostarike, Kanade, Angole, Tunisa, Namibije, Ugande, Mozambika, Mauricijusa, Zambije, Ruande, Etiopije, Maroka, Alžira i Egipta.

Velika Britanija nije ni na jednoj od ove dve liste i u tranzitnom periodu (do 31.12.2020.) vodiće se kao članica EU.

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecko

    26. jun 2020 | 14:06

    Za nezavisnost Kosova se i ja pitam, moze mi dati u vlasnistvo bilo koju Drzavu clanicu EU, moje Kosovo je neuporedivo vrednije i nema tih para da bilo ko prekrsi Ustav i tu Svetu teritoriju pokloni nekom. Ustav i rezolucija 1244 jasno garantuju starus Kosova i tu nikakvi pregovori nisu potrebni.

  • 🐴

    26. jun 2020 | 14:03

    Dobar dan rođaci

  • samo iskeno

    26. jun 2020 | 14:25

    Hvala za EU, a jel možemo u CG ili su oni možda iznad EU pa Srbima treba specijalna dozvola .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA