• 6

Filip iz Srbije diplomirao na Univerzitetu u Šangaju, kada je stao pred govornicu zasenio je sve

Filip u Kini živi već 15 godina, a za vreme pandemije korona virusa radio je kao prevodilac i učestvovao je u organizaciji slanja medicinske pomoći za Srbiju

  • 6
Filip iz Srbije Fudan Kina univerzitet govor

Printskrin: Youtube/复旦大学 Fudan University

Filip iz Srbije, koji je studirao na Fudanskom univerzitetu u Šangaju u Kini, održao je govor na ceremoniji diplomiranja u kojem je govorio o vrednostima koje treba da negujemo, ali i o prijateljstvu Kine i Srbije.

Na početku obraćanja rekao je da je na Fakultet za međunarodne odnose i javne državne poslove došao iz Srbije.

- U 2020. godini kada je virus covid-19 poremetio celu planetu, završna ceremonija diplomiranih studenata održava se na poseban način i ova generacija će to sigurno pamtiti za ceo život - rekao je Filip.

Istakao je kako u Kini živi već 15 godina, a kada je upisao fakultet, svakog semestra mu se dešavalo da ne spava redovno, da se ozbiljno sprema za seminare, piše seminarske radove.

- Na Fudanu ima mnogo stranih studenata kao što sam ja. Trude se da nauče kineski jezik i upoznaju kinesku kulturu. Danas, u trenutku dok stojim za ovom govornicom, više se ni ne osećam kao stranac - rekao je on.

Dodao je kako je za četiri prethodne godine stasao kao ličnost, ali i da se zahvaljujući odličnom restoranu na univerzitetu ugojio 20 kilograma.

Nakon toga je istakao koje vrednosti treba da neguje svako od nas, a govorio je i prijateljstvu između Srbije i Kine.

- Na prvom mestu moramo da negujemo i očuvamo obe stabilne životne uslove koje smo na teži način dobili. Ja nisam rođen u mirnim vremenima, moja tadašnja otadžina se zvala Jugoslavija. Zbog ratnih dešavanja koja sam doživeo dok sam bio dete, veoma poštujem mirna vremena. Od malena sam se divio Kini, a u trećem razredu sam u udžbeniku video onu, vama svima poznatu rečenicu Ču En Laja "Učiti zbog uzdizanja Kine". Ta rečenica me je motivisala pa je cilj mog učenja od starta bio jedna lepša, bogatija i jača Srbija - rekao je on.

Filip je zatim istakao da moramo da volimo i čuvamo svoje otadžbine.

- Za vreme kovid pandemije imao sam priliku da učestvujem u organizaciji slanja medicinske pomoći za Srbiju. U martu i aprilu sam kao prevodilac bio angažovan u konzulatu Republike Srbije u Šangaju. Za samo prve dve nedelje smo dobili preko 1.000 paketa zaštitne medicinske opreme. Kroz to sam još bolje upoznao šta znači "čelično prijateljstvo između kineskog i srpskog naroda". Moja je želja da budem deo mosta između Srbije i Kine i još više ojačam naše prijateljstvo - istakao je Filip.

Na kraju je dodao da moraju da slede svoje snove.

- Mi smo generacija koja je spona između juče i sutra. Nije važno čime će se svaki od nas u budućnosti baviti, važno je da sledimo ideale i nasleđeni duh Fudana. Verujem da ćemo zablistati u budućnosti na još većem nivou - rekao je student.

On je na kraju zahvalio Fudanu na četiri prethodne godine i svim profesorima poželeo dobro zdravlje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ShanghaiWalker

    Filip je za ponos čitave Srbije!

  • Silvija

    Moj Dragi Boze kakva intelegencija ovog momka,

  • NS

    Čestitke Filipe!!! Svaka ti čast momčino!!! Srbija ima čime da se ponosi!!! Takođe Konzulat u Šangaju ima kadar za ponos, dečko tuče po kineskom kao da mu je maternji! Ovo je najbolja promocija Srbije!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima