≫ 

Austrijski parlament usvojio inicijativu za zabranu okupljanja u Blajburgu

Ove godine odložena je zbog korona virusa, a poslanici žele da zabrane njeno održavanje od sledeće godine

  • 3
Ustaško okupljanje u Blajburgu Foto: Profimedia/AFP

Austrijski parlament danas je, velikom većinom, usvojio inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

Inicijativu su podnele Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, Socijaldemokratska stranka (SPO), Zeleni i Neos, a ona poziva vladu, i posebno ministra unutrašnjih poslova da, uz pridržavanje Povelje o osnovnim pravima EU, Evropske konvencije o ljudskim pravima i svih ustavnih odredbi, provere sve mogućnosti za zabranu ovog skupa od iduće godine.

Uz to vlasti pokrajine Koruška treba da analiziraju sve informacije koje imaju u proceni transakcija nekretnina organizatora okupljanja u Blajburgu „Počasnog blajburškog voda“.

Naime, strahuje se da bi kupovinom dodatnih nekretnina organizatori komemoracije mogli zaobići zabranu, jer ona ne bi mogla obuhvatiti privatni posed.

- Inicijativa jasno stavlja do znanja da se na teritoriji Austrije ne tolerišu nikakva fašistička okupljanja - naglasili su inicijatori.

Jedino su poslanici Slobodarske partije (FPO) glasali protiv usvajanja inicijative, uz argumentaciju da ona krši pravo na slobodu okupljanja.

Iz FPO, koja je prethodno greškom u Odboru za unutaršnja pitanja glasala za inicijativu, ističu da je stvar vlasti da sankcioniše kršenja zakona, posebno zabrane nacističkih simbola.

Jednoglasno je usvojen predlog NEOS i SPO da se razmotri uredba o zabranjenim simbolima, vezano za ustaške simbole, zbog ustaškog grba kao znaka raspoznavanja koji nije obuhvaćen tom uredbom.

SPO ističe da je komemoracija u Blajburgu skup neonacista i fašista, gde se koristi hitlerovski pozdrav, pevaju fašističke pesme i uzvikuju fašističke parole, te da uredba o zabranjenim simbolima nije to mogla da spreči.

Zeleni su naglasili da je antifašizam osnovni pricip demokratije i da se u Blajburgu slave zločinci.

Neos naglašava da se u Blajburgu veliča ustaški režim i njegovi zločini.

Video: Smrt fašizmu! složno uzvikivali građani Sarajeva na protestu zbog mise za Blajburg

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njah

    9. jul 2020 | 16:36

    Neka probaju u Srbiji,poznavajuci nas -dozvolili bi to nasim "divnim" susjedima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA