• 0

Šta se krije u tim podacima? Nemci na zahtev SAD zaplenili server koji je koristio Vikiliks

Osnivačica DDoSikrets-a Ema Best rekla je da podaci nazvani "BluLiks" dolaze iz više od 200 agencija

  • 0
Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, Foto: Tanjug/AP

Na zahtev vlade SAD, nemačke vlasti su zaplenile računarski server na kome se nalazio ogroman broj datoteka američkih saveznih, državnih i lokalnih agencija za sprovođenje zakona dobijenih u krađi podataka u Hjustonu prošlog meseca.

Tužilaštvo u Cvickauu, nemačkom gradu blizu češke granice saopštilo je juče da je server zaplenjen 3. jula na osnovu zahteva američkih vlasti, prenosi AP.

Server je koristio kolektiv Vikiliksa za transparentnost podataka pod nazivom Distribucija uskraćenih tajni (DDoSikrets) za deljenje dokumenata koji rasvetljuju američke policijske prakse.

Podaci koji datiraju iz 1996. godine uključuju e-poštu, audio i video datoteke i policijske i FBI obaveštajne izveštaje.

Osnivačica DDoSikrets-a Ema Best rekla je da podaci nazvani "BluLiks" dolaze iz više od 200 agencija. Izete su reference na slučajeve seksualnog zlostavljanja i reference na decu, ali imena, brojevi telefona i imejlovi policajaca nisu redigovani, rekala je Best.

Ona je dodala da je DDoSikrets pribavio podatke od osobe sa strane koja je simpatizer protesta širom SAD protiv policijskih ubistava nenaoružanih crnaca. Prema njenim rečima, neki od dosijea nude uvid u odgovor policije na te proteste.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima