≫ 

Lekari u svetu na udaru vlasti u jeku korone, ćute o teroru: "Biramo između smrti i zatvora"

Lekari koji su se usudili da progovore o lošim uslovima u kojima rade često su bili kažnjavani i otpušteni

  • 0
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U svetu je, od početka pandemije, od posledica korona virusa umrlo više od 3.000 zdravstvenih radnika. Amnesty International kaže da bi za te smrti trebalo da budu odgovorne vlade država jer nisu dovoljno zaštitile svoj stručni kadar.

Rusija, Velika Britanija i SAD nalaze se na vrhu liste po broju stradalih zdravstvenih radnika. Analizirajući podatke 79 zemalja, u koje je Amnesty imao uvid, u Rusiji je preminulo 545 zdravstvenih radnika, u Britaniji 540, uključujući i radnike socijalnih službi, dok su SAD zabeležile 507 smrtnih slučajeva među zdravstvenim radnicima, prenosi CNN.

- Zemlje koje tek treba da osete najjači udar pandemije ne smeju da ponove greške vlada zemalja koje nisu uspele da zaštite prava svojih zdravstvenih radnika i to je imalo stravične posledice - kaže Sanhita Ambast, istraživač i savetnik Amnesty International.

Pretili im jer su govorili istinu

 

U izveštaju se navodi da su medicinski radnici, a pogotovo oni koji su progovorili o hororu sa kojim se suočavaju, trpeli pretnje, a isto tako nije im bila obezbeđena adekvatna zaštitna oprema, a neki nisu bili ni plaćeni za svoj rad.

Dvema doktorkama iz Rusije preti odmazda jer su se žalile na nedostatak opreme. Jedna je optužena za širenje lažnih vesti i kažnjena novčano u iznosu od 1.500 dolara. Druga se suočava sa disciplinskim postupkom i preti joj otkaz.

- Zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta najbolje znaju da mere njihovih vlada nisu efikasne, a vlasti koje ih ućutkuju ne mogu da tvrde da im je zdravlje građana najvažnije - kaže Ambast.

Biraju između smrti i zatvora

 

Jedan lekar iz Egipta, koji je zahtevao da mu se ne objavljuje identitet iz straha za ličnu bezbednost, za Amnesty je rekao da svako od njegovih kolega koji se usudi da progovori o uslovima u kojima lekari rade u jeku pandemije dobija pretnje smrću, i uvek ih ispituju pripadnici Nacionalne agencije za bezbednost.

- Mnogi lekari zato od svog novca kupuju zaštitnu opremu kako bi izbegli pretnje, poniženje, ispitivanje. Vlasti teraju lekari da biraju između smrti i zatvora - rekao je egipatski lekar.

Amnesty International navodi da je broj žrtava u zdravstvu od korona virusa verovatno i veći, ali da je sada nemoguće utvrditi tačan broj zbog načina na koje zemlje prikupljaju i obrađuju podatke o preminulima.

Video: Uznemirujući snimci iz bolnice u Italiji: Ljudi se bore za vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA