≫ 

SAD, Britanija i Kanada optužile Ruse za hakerski napad: Hoće da ukradu podatke o vakcini

Tri zemlje optužile Rusiju da uz pomoć hakera pokušavaju da ukradu podatke o istraživanjima o vakcini protiv korona virusa

  • 5
anonymous, anonimusi hakeri,

Foto: Pixabay

Ruski sajber špijuni navodno pokušavaju da upadnu u baze Velike Britanije, SAD i Kanade kako bi ukrali istraživanja o vakcinama protiv korona virusa.

Ove tri zemlje optužile su Rusiju za hakerski napad koji je, kako navode, u toku.

Britanski stručnjaci pokušavaju da spreče upad u sisteme istraživačkih instituta, laboratorija i druge sisteme, piše Sky News.

Navodno je u toku napad na više institucija koje su uključene u borbu protiv korona virusa.

Ove optužbe su isplivale nedugo nakon što je, u odvojenoj istrazi, otkriveno da su pojedine ruske grupe pokušavale da se umešaju u izbore u Velikoj Britaniji, tako što su pustile u javnost dokumenta o potencijalnoj trgovinskoj saradnji SAD i Velike Britanije.

Britanski Nacionalni centar je optužio grupu pod imenom APT29 za napade na istraživačke centre i naveli da su gotovo sigurni da iza grupe stoje ruski obaveštajci.

- Osuđujemo ove napade. Napadaju one koji prave ključne korake u borbi protiv pandemije - rekao je Pol Čičester, jedan od direktora Centra.

Iz centra su naveli da ruski špijuni pokušavaju da ukradu ključne podatke o vakcini protiv korona virusa.

Britanija i SAD su još u maju saopštile da hakeri, iza kojih očigledno stoji neka jaka država, pokušavaju da prodru u sisteme univerziteta, farmaceutske kompanije i istraživačke centre kako bi se dokopali podataka o lekovima protiv korona virusa.

Tada, međutim, nisu rekli koja je to država koja "stoji iza napada", mada se spekulisalo da su u pitanju ruski, kineski i iranski hakerski timovi

Rusija je oduvek negirala da stoji iza ovakvih napada.

Navodno špijuni koriste tehniku spear-phishing, ali i druge malware programe kako bi se dokopali podataka.

Oglasio se i Džonsonov kabinet

 

Povodom napada oglasili su se i iz kabineta premijera Velike Britanije.

- Napadi koji se događaju si direktno usmereni na naučnike i sve ljude koji se bave ključnim istraživanjima da se ova pošast pobedi i to je odvarno. U saradnji sa našim saveznicima pozivamo one koji žele ovako da nam naude i držimo ih odgovornim - saopštili su iz Džonsonovog kabineta.

Amerikanci još u aprilu bili napadnuti?

 

Navodno su baze američkih univerziteta i laboratorija bile napadnute još u aprilu, javlja CNN.

U tom periodu je zabeleženo više pokušaja upada u sisteme medicinskih institucijama, koje su bile rukovodeće u krizi. Na udaru su se našle bolnice, istraživačke laboratorije, ali i farmaceutske kompanije.

Napad je tada pretrpeo i Institus za javno zdravlje, koji nadgleda Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Oni su na dnevnom nivou beležili napade, a glavni osumnjičeni su, prema navodima nezvaničnog izvora CNN bili Rusi i Kinezi.

- Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), zajedno sa partnerima ostaje posvećena tome da zaštiti državnu bezbednost i zajedničkim snagama pokušavamo da sprečimo sve sajber aktivnosti onih koji pokušavaju da iskoriste epidemiju - saopštila je danas EN Neuberger, direktorka NSA zadužena za sajber bezbednost.

Ona je rekla da APT29 ima "istoriju" napada na vladine, diplomatske i druge važne institucije u zemlji.

Video: Srđa Janković o vakcinama i vakcinisanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    16. jul 2020 | 16:19

    Zivela Srbija, zivela Rusija! Ziveo Putin!

  • Ljube

    16. jul 2020 | 16:50

    Pa naravno da ce da pokusaju saznati sta ce biti u tim vakcinama ,pa zar verovati ovom ZLU ,i ovim drzavama ....

  • Zarko

    16. jul 2020 | 16:31

    Predpostavljam da nemaji sta da ukradu, jer vjerovatno nemaju sta da istraze oosto je sve velika farsa i nacin da natjeraju nador da se cipuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA