≫ 

"Spasena su srpska deca": Šta će pisati na spomen-ploči Diani Budisavljević u Austriji?

Još u februaru bio je formulisan jedan tekst, a koji se, međutim, činio netačnim

  • 6
Diana Budisavljević Foto: Arhivska fotografija

Diana Obeker-Budisavljević spasila je više od 10.000 dece iz logora fašističkog ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata. Svi su saglasni da je ona značajan građanin tirolske prestonice.

Nedavno su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej, uputili odvojena pisma članovima Senata grada Insbruka sa molbom da još jednom, pre donošenja konačne odluke, razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena u ovom gradu na rodnu kuću. U pismima se navodi molba da se u tekstu o ovoj hrabroj Austrijanki, koja je spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, navede reč "srpska deca", jer to odgovara istorijskom i faktičnom stanju i razlogu za angažovanje ove Austrijanke udate za lekara Srbina u Zagrebu.

Još u februaru bio je formulisan jedan tekst, a koji se, međutim, činio netačnim, pre svega Srpskoj pravoslavnoj omladii Inzbruk (SPOJI) i Pokrektu oslobodilaca Tirola, koji su inicirali sećanje na Dianu. Glavna kritika bila je da se razgovaralo o bivšoj Jugoslaviji i samo uopšteno o „deci“. Odbor za kulturu grada Inzbruka je zatim ispravio pogrešno istorijsko formulisanje, te je u predlog uneto „u bivšoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj...“.

U pogledu opšteg izraza „deca“, Uši Švarcl, zamenica gradonačelnika, izjavila je da se time podrazumevaju sve žrtve, i dodala:

- Ovo je samo prvi korak, prostor na ploči je ograničen i ne može sve da objasni. Sećanje nikada nije završen proces. Naravno da ne možemo kroz samo par redova na ploči da se valjanjo odužimo ovoj ženi - rekla je Švarcl.

Nakon što je članak objavljen u TT-u i bio prenesen od strane srpskih i hrvatskih medija Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, prokomentarisao je dešavanja povodom ovog slučaja. Zahtevao je da se srpska deca spomenu kao žrtve.

Prema Švarcl, ovaj slučaj će mirovati preko letnje pauze kao bi se "izuzele emocije". Na jesen zatim treba postati slučaj za "šefa", gradonačelnika Georga Vilija, koji će doneti odluku kako tekst na ploči treba da glasi.

Istoričar Horst Šrajber, stručnjak za kulturu sećanja, smatra da je ova javna diskusija važna.

- Ovde se dešava suočavanje i dijalog, obe strane pokušavaju svoje pozicije da opravdaju naučnim argumentima - rekao je on.

Intervencije države Srbije on smatra bespotrebnim i da ne doprinose rešavanju ove priče. Međutim, jedno je sigurno:

- Diana Budisavljević je spašavala srpsku decu. Bilo bi važno da se žrtve imenuju svojim imenom. Mnogi računi iz prošlog rata su otvoreni, i teško je aktuelnu diskusiju razdvojiti od toga - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA