≫ 

Ne prestaje najezda migranata na Grčku: Učiniće sve da se preko nas dokopaju Evrope

Migranti neretko rizikuju svoje živote kako bi balkanskom rutom stigli u neke od zemalja EU

  • 0
Carina, migranti Foto: Carina Info

Sirijac Abdulah će učiniti sve kako bi prešao granicu i u tampon-zoni na grčko-makedonskoj granici čeka pogodan trenutak da se ukrca na voz, u nadi da će se domoći "balkanske rute" kojom su 2015. u Evropu stigle stotine hiljada migranata, prenosi agencija Hina priču o migrantima.

Cele porodice spavaju u napuštenim železničkim vagonima ili uz prugu, a čim se pojavi policija, beže u obližnja polja.

- Moj brat živi u Italiji i želim da ga pronađem - rekao je 20-godišnji Abdulah koji boravi nedaleko od železničke stanice u Idomeniju, selu na severu Grčke, tik uz severnomakedonsku granicu.

On već mesecima živi u Grčkoj bez posla i tu "ne vidi budućnost".

Pre pet godina stotine hiljada migranata pešice su prešle tu "ničiju zemlju" na putu za zapadnu Evropu, ali evropski san se urušio nakon što su zemlje Evropske unije 2016. zatvorile prolaz, a Grčka je duž svoje severne granice podigla zid.

Desetine hiljada migranata koji su svoje zemlje napustili zbog rata, progona ili siromaštva našlo se blokirano u Idomeniju koji se pretvorio u grad straćara, pre nego što su ih grčke vlasti silom evakuisale.

korona virus, koronavirus, Indija, migranti Foto: Tanjug/AP

Od tada su izbeglički kampovi u kontinentalnom delu Grčke, posebno na ostrvima, pretrpani migrantima, a novi ne prestaju da stižu.

Zbog premalih kapaciteta za 120.000 tražitelja azila trenutno u Grčkoj, veliki broj živi bez krova nad glavom u Atini i na granici sa Severnom Makedonijom.

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, kažu meštani. Većina migranata stigla je preko kopnene granice s Turskom, duž toka reke Marice, na severoistoku Grčke.

Noću migranti pokušavaju tajno da se ukrcaju na voz koji povezuje Grčku sa Severnom Makedonijom.

- Skaču na voz i rizikuju strujni udar ili gubitak života ako dotaknu visokonaponske kablove - rekao je kondukter koji je nedavno pronašao 42 ilegalna putnika u svom vozu.

Nakon više neuspelih pokušaja, pojedini rezignirani migranti pešice se vrate u Solun, na oko 70 kilometara od Idomenija.

Video: Ušli smo u zabranjenu vojnu zonu na grčkoj granici: Bodljikava žica, mine i turska straža

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA