≫ 

Opet kriva Rusija: Pljušte optužbe da se Moskva mešala u referendum u Škotskoj

Kremlj je saopštio da se Rusija nikada nije uplitala u izborne procese stranih zemalja

  • 8
Rusija, Moskva Pixabay.com

Rusija se uplitala u referendum u Škotskoj 2014. godine, a britanska vlada je propustila da zatraži temeljnu istragu o mogućoj direktnoj umešanosti Kremlja u glasanje o Brexitu, saopšteno je iz odbora za bezbednost i obaveštajne poslove britanskog parlamenta, izvestio je Rojters.

U današnjem saopštenju se navodi da je odbor došao do kredibilnih komentara iz nezavisnih izvora koji sugerišu da je Rusija preduzimala akcije s ciljem da izvrši uticaj na ishod regerednuma u Škotskoj 2014. godine.

Takođe, u saopštenju parlamentarnog odbora stoji da se na osnovu saznanja iz dobro upućenih, kredibilnih nezavisnih izvora može pretpostaviti da je Rusija nastojala da utiče na ishod kampanje Brixita, ali da vlada u Londonu nije imala dokaze za rusku umešanost.

U istom dokumentu Rusija se označava kao neprijateljska sila koja na raznorodnim frontovima ugrožava i Ujedinjeno Kraljevstvo i zapadne saveznike - od špijunaže i sajber napada do uplitanja u izbore i "pranja prljavog" novca.

- Po svemu sudeći, Rusija smatra da je Velika Britanija jedan od njenih najznačajnijih obaveštajnih ciljeva - kaže se u izveštaju.

Kremlj je saopštio da se Rusija nikada nije uplitala u izborne procese stranih zemalja i odlučno je, u više prilika, negirala da se uplitala u unutrašnja pitanja zapadnih zemalja, optuživši SAD i Veliku Britaniju da su podlegle antiruskoj histeriji.

Video: Za ustavne promene glasalo preko 70 odsto birača: Rusi rekli da Putinu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. jul 2020 | 13:39

    PEGAVCI SU BOLESNI RUSOFOBI I SRBOFOBI A I NEMA VECIH RASISTA OD NJIH NA SVETU!!!

  • Salamander

    21. jul 2020 | 14:02

    Mnogo su zapadni fasisti protiv nas pravih srba,rusa I kineza

  • Dragan

    21. jul 2020 | 13:43

    Komendija, što bi Radašinov bata Mila reko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA