≫ 

Globalno usijanje: Amerikanci na pragu Rusije i Kine razvijaju biološko oružje

Vlada Kazahstana već 12 godina pomaže Pentagonu u razvoju potencijalnog biološkog oružja

  • 3

Američki vojni naučnici iz Medicinskog istraživačkog centra američke mornarice Silver Spring proučavaju agense za bioterorizam u biolaboratorijama Pentagona u Kazahstanu, otkriva organizacija Arms Voč (Arms Watch).

Ova organizacija došla je u posed dokumenata koji se tiču visokotehnološke laboratorije u nekadašnjem glavnom gradu Kazahstana Almatiju. Saradnja Amerike i Kazahstana na ovom polju datira iz 2008. kada je u laboratorije u Americi iz Kazahstana stigla pošiljka bubonske kuge. Od tada naučnici preoučavaju krpelje i bolesti koje ovi paraziti prenose. Prema Arms voču izdvojena su 4 opasna agensa.

Virus krimsko-kongoške hemoragične groznice (CCHF) izaziva tešku i često fatalnu hemoragičnu bolest kod ljudi, sa stopom smrtnosti od oko 30 odsto i nema raspoloživih odobrenih vakcina. Virus CCHF prepoznat je kao mogući uzročnik bioterorizma.

Tu je i virus encefalitisa koga prenose krpelji (TBEV). Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti klasifikuje TBEV kao agens bioterora kategorije C koji može rezultovati visokom smrtnošću.

"Rickettsia provazekii" i "Cokiella burnetii", uzročnici tifusa i Q groznice, u prošlosti su testirani na terenu u SAD-u, Japanu i Sovjetskom Savezu. Zbog svojih jedinstvenih bioloških karakteristika, kao što su stabilnost, mala količina, prenošenje u vidu aerosola, postojanost kod zaraženih domaćina, niska zarazna doza i visok pridruženi morbiditet i smrtnost, ovi agensi su izuzetno opasni.

Ono što je svakako zanimljivo je proučavanje koronavirusa u kazahstanskoj laboratoriji od 2015. do 2018. godine. Ukupno je prikupljeno 200 uzoraka izmeta slepih miševa iz tri pećine u Kazahstanu. Sveukupno, 25 (12,5%) svih pregledanih uzoraka bilo je pozitivno je na koronaviruse. Ova studija je finansirana od strane američkog agencije za smanjenje pretnji od bioterorizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    24. jul 2020 | 12:52

    Eto ko je uzrok Korone virusa...

  • Ivan

    24. jul 2020 | 12:06

    Pa i do sad je bilo slepih miseva pa nikom nista nije hvalilo nego je upitanju experiment covid-19.!

  • JACA ♎

    24. jul 2020 | 23:25

    Ko bi drugi, ako ne svetski zlikovci broj1?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA