≫ 

Panika u zemlji bez ijedne smrti od korone: Posle 100 dana novi slučajevi, evakuiše se 80.000 ljudi

Ulaz stranim turistima je i dalje zabranjen

  • 2
Vijetnam, koronavirus Foto: Guliver/Getty Images//Linh Pham

Vijetnam evakuiše 80.000 ljudi, uglavnom lokalne turiste, iz centralnog grada Da Nang nakon što su četiri stanovnika testirana pozitivno na korona virus. Jugoistočna azijska zemlja ponovo je u visokoj pripravnosti nakon što je u nedelju potvrdila prve lokalne infekcije od aprila.

Od samog početka pandemije Vijetnam je bio na glasu kao zemlja koja je bila najuspešnija u borbi protiv korona virusa. Vijetnamci su preduzeli mere opreza još u vreme kada je zaraza buktala samo u Vuhanu, a rezultat takvih mera je tek 420 zabeleženih slučajeva zaraze i nijedan smrtni slučaj.

Međutim, 100 dana od poslednjeg slučaja lokalne transmisije, Vijetnamci su se uspaničili. U gradu Da Nangu zabeležena su četiri nova slučaja, a lokalne vlasti nemaju pojma odakle je sve krenulo.

U svakom slučaju, vlasti su odmah zabranile ulaz turistima u grad i započele evakuaciju čak 80.000 ljudi, prenosi Sky news.

Evakuacija će trajati najmanje četiri dana sa domaćim avio-kompanijama koje dnevno obavljaju oko 100 letova iz Da Nanga u 11 vijetnamskih gradova, navodi se u saopštenju vlade.

Vijetnam je uveo stroga pravila karantina i sproveo agresivno i rašireno testiranje tokom pandemije.

Vijetnam tela Foto: Tanjug/AP

Zemlja je i dalje zatvorena za strane turiste, ali došlo je do porasta domaćih putnika koji su želeli da iskoriste povoljne letove i smeštaje u lokalnim hotelima i odmaralištima.

- Ne, još ne razmišljamo o potpunoj blokadi, ali molim građane da budu disciplinovani - rekao je premijer Vijetnama.

Čitava panika u Da Nangu je krenula od 57-godišnjeg muškarca koji se 20. jula javio lokalnom lekaru sa simptomima gripa. U međuvremenu, ta osoba je završila na respiratoru i trenutno je u kritičnom stanju. Niko nema pojma gde se zarazio, jer dugo nije napuštao grad.

Epidemiolozi su pronašli stotinak osoba s kojima je muškarac bio u kontaktu i svi nalazi su bili negativni.

Međutim, tokom vikenda potvrđena su još tri slučaja i svi su povezani s gradskom bolnicom. Vlasti nisu htele da nagađaju da li su novi slučajevi povezani, ali za svaki slučaj su zatvorili bolnicu.

Usput su zabranili javna okupljanja za više od 30 osoba, a na 14 dana zabranili su sve turističke aktivnosti. Novi slučajevi upalili su alarme i u ostatku zemlje - fudbalske utakmice su odložene, bolnice ponovo uvode preventivne mere, a građani se mole da nose maske na javnim mestima.

Oni koji se vraćaju iz Da Nanga u druge delove zemlje moraće da budu u karantinu kod kuće 14 dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Tri nova slučaja u nedelju uključuju i 17-godišnjeg mladića iz centralne provincije Kvang Ngai i 71-godišnju ženu iz Da Nanga. Još jedan čovek (61) iz Da Nanga takođe je pozitivan.

Video: Omiljeno jelo Vijetnamaca zgrozilo svet, u supi im plivaju žive ribice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J..

    27. jul 2020 | 12:56

    Iz vazduha bacaju!! Nocu se cuje tutnjavina kao da je avion u niskom letu!!!!

  • Istina

    27. jul 2020 | 13:33

    Sloboda je nesto sto donosi nasem umu da siri vidike.. ako se zatvorimo postajemo pacijenti u svakom smislu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA