≫ 

U Vuhanu je "mesto zločina očišćeno": Kina je zataškala prave razmere korona virusa?

Kineski profesor, koji je među prvima upozorio na opasnost od prenose sa čoveka na čoveka, kaže da nisu mogli da pokupe naučne dokaze sa pijace jer je bila "očišćena"

  • 12
Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kineske vlasti u Vuhanu možda su "zataškale" broj ranih infekcija korona virusa i "očistile mesto zločina" na mokroj pijaci pre nego što su istražile da li je smrtonosna bolest tamo mogla da nastane, rekao je profesor Kvok-jung Juen.

Govoreći za BBC profesor je rekao da su zvaničnici Vuhana možda "zataškali" početni broj infekcija koje su se širile u Kini, prenosi britanski Ekspres.

Kineski profesor, koji je bio jedan od prvih koji je upozorio vlasti da veruje da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka, tvrdi da je, kada se raspitivao o mokroj pijaci za koju se sumnja da je izvor Covida-19, područje očišćeno pre nego što je uzeo naučne dokaze.

- Kada smo otišli na pijacu u Vuhanu, nije bilo ničega jer je ona pre toga očišćena. Možemo da kažemo da je mesto zločina očišćeno, tako da nismo mogli da identifikujemo životinju domaćina koja je prenela virus ljudima - rekao je doktor.

Profesor je za BBC rekao da je zabrinut zbog sporog prihvatanja Vuhana sve većeg broja slučajeva u regionu, naročito među medicinskim osobljem, sumnjajući u zataškavanje.

- Verujem da su uradili neku vrstu lokalnog prikrivanja u Vuhanu. Lokalni zvaničnici koji bi trebalo da odmah povežu informacije nisu dozvolili da se to uradi brzo koliko bi trebalo - istakao je on.

Kina je više puta negirala sve navode o prikrivanju razvoja epidemije korona virusa, koja se proširila celim svetom.

Azija se sada bori sa drugim talasom korona virusa i zemlje se ponovo bore da obuzdaju epidemiju.

U Kini je danas zabeležn najgori dan još od marta, kada je prvi talas krenuo svom silom. U poslednja 24 sata potvrđeno 57 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni porast od kada je širenje zaraze u martu stavljeno pod kontrolu.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. jul 2020 | 17:31

    PEGAVCI BOLJE VAM JE DA SE POKRIJETE PREKO USIJU I PREKINETE DA LAZETE JER SVET ZNA DA JE OVO VASE DELO I DA STE VI POCELI BIOLOSKI RAT U SVETU!!

  • joco

    27. jul 2020 | 16:47

    Komunisticka posla zataskavanje i drugi za sve krivi.

  • 534

    27. jul 2020 | 17:31

    Životinja koja je prenela Koronu zove se ČOVEK. Ima oko 8 milijardi primeraka i nisu zaštićena vrsta mada ugrožena jesu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA