"Angela nije sprečila rat Grčke i Turske": Erdoganov portarol objašnjava ulogu Merkelove u sukobu

Grčka nam je jako bitan komšija. Spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima sa Grcima - kaže Erdoganov portparol

  • 1
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin, kazao je da lider Turske za konstruktivan pristup kada je reč o nedavnim incidentom u Sredozemnom moru i tenzijama u odnosima sa Grčkom.

Govoreći o navodima svetskih medija da je Angela Merkel sprečila rat između dveju zemalja, Kalin je kazao da nemačka kancelarka jeste imala “konstruktivnu ulogu”, ali je demantovao da su Grčka i Turska na korak od ratnog sukoba.

- Grčka nam je jako bitan komšija. Spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima sa Grčkom. Svako bi trebalo da radi na nacionalnim interesima, a zajednička studija biće sprovedena u spornim oblastima. Erdogan je rekao da budemo konstruktivni i da sačekamo malo - kaže Kalin.

On je istakao je da odnosi dveju zemalja moraju da budu rešeni i objasnio da neće biti rezultata ukoliko se članstvo u Evropskoj uniji koristi kao oruđe za pritisak, prenose grčki mediji.

Turska je juče smanjila broj brodova na istoku Sredozemnog mora, gde osporava grčku nadležnost na prava na bušenje u potrazi za naftom i gasom, saopštila je zvanična Atina.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas izjavio je da Turska povlači brodove iz tog područja, dodajući da je Atina i dalje spremna za pregovore sa Turskom u okviru međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa.

Napetosti u dugogodišnjem sporu rasplamsale su se prošle sedmice između dve članice NATO, kada je Turska objavila da planira da pošalje istraživački brod južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Megisti, preneo je AP.

Inicijativu su javno kritikovale Sjedinjene Američke Države, Francuska i druge evropske zemlje i turski istraživački brod Oruč Reis ostao je usidren u jugoistočnoj turskoj luci Antaliji.

Poziv Angele Merkel promenio sve?

Sporenja oko morske zone oko ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo) dostigla su 22. jula tačku ključanja, a nemački mediji tvrdili su da je Angeli Merkel pošlo za rukom da spreči izbijanje rata između Grčke i Turske u poslednjem trenutku.

U utorak uveče došlo je do sukoba Grčke i Turske u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo). Telefonski poziv Angele Merkel sprečio je rat – „bukvalno u poslednjem minutu", piše nemački tabloid Bild.

Tuđe nećemo, svoje ne damo

Erdogan je u subotu izjavio da Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima, ali da neće nikom dozvoliti da ostvari pretenzije prema njegovoj zemlji.

- Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u vazduhu i svuda. Bez oklevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gde god se pojavila neka pretnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega - kazao je tada lider Turske.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    28. jul 2020 | 18:37

    Наравно да није спријечила па опште је познато још од таласа исламских миграција на у ЕУ да Меркел игра како Ердоган свира зато и тврдим да је једини дипломата са кредибилитетом у тој тонућој Господин Орбан или мађарски предсједник. Што се тиче Турског удара на Грчку територију мислим да се и те како Ердоган треба Америке плашити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA