Trampove tvrdnje "bez dokaza": Predsednik ne može da promeni datum izbora

On je na svom Tviter nalogu objavio post u kom navodi da će sa univerzalnim "mail-in" glasanjem, odnosno glasanjem putem pošte, izbori da budu netačni, odnosno podložni prevari

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je danas odlaganje izbora koji bi trebalo da budu održani u novembru. On je na svom Tviter nalogu objavio post u kom navodi da će sa univerzalnim "mail-in" glasanjem, odnosno glasanjem putem pošte, izbori da budu netačni, odnosno podložni prevari. Ipak, predsednik nema dovoljno ovlašćenja da izbore zaista i odloži.

Kako piše "Biznis insajder", Trampova tvrdnja bazirana je na neosnovanom strahu.

Tramp i tužilac Bil Bar mesecima govore o tome da je ta vrsta glasanja podložna prevarama, te su obojica širila teorije o mešanju stranih zemalja. Ipak, "Biznis insajder" naglašava da dokaza za to nema, a nivo grešaka tokom glasanja ovim putem je izuzetno nizak.

Na saslušanju koje je održao Odbor za pravosuđe, demokrata Sedrik Ričmond zatražio je od Bara da potvrdi ili negira tvrdnje da li američki predsednik može samoinicijativno da promeni datum predsedničkih izbora u SAD.

Bar nije direktno odgovorio rekaviši: "Zapravo, nisam razmatrao to pitanje kroz Ustav".

I Ričmond nije prva osoba koja je postavila ovo pitanje.

Još 23. aprila je tokom video obraćanja bivši potpredsednik i najverovatniji Trampov rival na ovogodišnjim izborima Džo Bajden rekao da je verovatno da će Tramp pokušati da odloži izbore tokom epidemije korona virusa.

- Zapamtite moje reči, mislim da će pokušati da odloži izbore nekako - rekao je tada Bajden.

Ipak, Tramp ne može jednostrano da odluči da odgodi izbore izvršnim nalogom, pod parametrima nacionalne deklaracije o vanrednim situacijama ili čak i ukoliko je donesen ratni zakon.

Neki stručnjaci su još u martu objasnili da bi samo Kongres mogao da izmeni savezni statut i promeni datum.

Na kraju krajeva, Amerikanci ne biraju predsednika direktno. Kada se glasa za predsedničkog kandidata zapravo se izražava kako bi elektori koji predstavljaju jednu državu trebalo da glasaju.

Video: Sa Svetim pismom u ruci ispred spaljene crkve svetog Jovana: Tramp se obratio Americi

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA