≫ 

Amerika nikada nije odložila izbore, čak ni za vreme rata: Da li će Tramp prekinuti tradiciju?

Svaki prethodni ratni predsednik, suočen sa značajnim izazovom održavanja izbora usred rata (bilo da je protiv druge nacije ili virusa), nikada nije odustao

  • 2
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države su u ratu sa korona virusom, a predsednik Donald Tramp opisao je sebe kao ratnog predsednika. Tako je u četvrtak ujutru sugerisao da se izbori u novembru odlože jer pandemija komplikuje proces glasanja. Ono što je sigurno - Tramp nema ovlašćenja da to uradi.

Tramp je na svom Tviter nalogu objavio post u kojem navodi da će sa univerzalnim "mail-in" glasanjem, odnosno glasanjem putem pošte, izbori biti "netačni".

Pored toga, svaki prethodni ratni predsednik, suočen sa značajnim izazovom održavanja izbora usred rata (bilo da je protiv druge nacije ili virusa), nikada nije odustao.

Predsednik Abraham Linkoln je 1864. bio usred Građanskog rata na čelu nacije koja je bila u ratu sa samom sobom. Suočio se sa izazovnom logistikom održavanja izbora sa vojnicima na bojnim poljima i umanjio nade za sopstveni ponovni izbor, što je podstaklo savetnike da predlože odlaganje, prenosi CNN.

Ali izbori su se održali po planu, a Linkoln je pobedio.

- Pokazalo se da narodna vlada može da održi nacionalne izbore usred velikog građanskog rata - rekao je Linkoln nekoliko dana nakon pobede.

Tokom oba svetska rata prošireno glasanje putem pošte za trupe na frontovima širom sveta osiguralo je uspešne predsedničke izbore.

Hrvatska,, izbori 2020, glasanje Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

Presedan je napravio predsednik Frenklin Delano Ruzvelt kada se kandidovao za treći, a zatim četvrti mandat 1940. i 1944. godine i inspirisao ograničenje mandata predviđeno 22. amandmanom.

O odlaganju izbora govorilo se i 2004. godine, kada je postojala zabrinutost da bi teroristički napad mogao da poremeti prve savezne izbore posle 11. septembra.

Međutim, tada je Kondoliza Rajs, koja je bila savetnik za nacionalnu bezbednost, pokušala da uguši spekulacije pozivajući se na presedan zemlje.

- Imali smo izbore u ovoj zemlji kada smo bili u ratu, čak i kada smo bili u Građanskom ratu i trebalo bi da se izbori održe na vreme - rekla je ona tada i dodala kako "niko ne razmišlja o odlaganju izbora".

CNN podseća da nijedan predsednik nikada nije izgubio reizbor tokom rata.

Predlaganjem odlaganja novembarskih izbora Tramp bi prekršio američku tradiciju da se nikada ne stidi da nastavi sa nacionalnim glasanjem - čak ni u najtežim vremenima.

Video: Tramp naredio Melaniji da se smeje: Ona nabacila najkiseliji osmeh na svetu

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    31. jul 2020 | 10:31

    Kakvog rata u SAD...ko je njih napadao... samo sada virus,posledice u ljudskim životima kao da je rat...

  • duci

    31. jul 2020 | 14:35

    Predsednik ne odlucuje to nego kongres

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA