≫ 

“Nikada se nisam molila, ali tada jesam. Mislila sam da ću umreti”: Žena iz Bejruta o eksploziji

Timi je ispričala da se šćućurila u ćošku sobe koji je bio prekrivren staklom i krvlju

  • 7
Bejrut, Liban, eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Strašna eksplozija koja je juče uništila luku u Bejrutu, usmrtila je 135 osoba prema poslednjim podacima, a oko 5.000 je povređeno.

Strahuje se da bi bilans mrtvih i povređenih mogao da bude mnogo veći, s obzirom da se nekoliko desetina građana vodi kao nestalo.

Stravične slike grada posle incidenta obišle su svet, a građani su i dalje u šoku. Među njima je žiteljka Bejruta, Timi, koja je zajedno sa verenikom bila u kući kada im je eksplozija uništila dom.

Kako kaže za "Gardijen", eksplozija je podsetila na “scene iz ratnih filmova” i ističe da je mislila da će poginuti.

- Čuli smo prvo sonični udar, bila je to zapravo manja detonacija, ali je zvučalo kao probijanje zvuka. Tada sam znala da nešto nije u redu - kaže Timi i dodala da je zgrabila verenika nekoliko sekundi pošto je sve eksplodiralo oko nje.

- Snaga eksplozija nas je oduvala sa kauča, a staklo i vrata leteli su oko nas. Mi smo u kući nedaleko od bolnice Sveti Đorđe, dom nam je skroz sravnjen. Stvarno sam mislila da ću umreti - dodala je ona.

Timi je ispričala da se šćućurila u ćošku sobe koji je bio prekrivren staklom i krvlju, a onda je počela da se moli.

- Nikada se ne molim, ali nisam znala šta da uradim da bih se smirila. Majka mog verenika je mnogo krvarila, a staklo mi je poseklo ruku. Bili smo u potpunom šoku i strahu. Izašli smo napolje i tumarali ulicama kao izgubljeni duhovi. Samo smo se tresli i mumlali, prekriveni prašinom i krvlju - opisuje Timi trenutke posle eksplozije.

- Bilo je nerealno. Osećala sam kao da sam u lošem snu i da ne mogu da pomognem ni sebi ni dreugima. Potpuni šok i dezorijentisanost. Nisam slikala okolinu jer sam bila u šoku u tom trenutku, ali smo barem svi koliko-toliko OK, bez ozbiljnih povreda. Neki ljudi koji su bili teško ranjeni prebačeni su u bolnicu. Saosećam se sa bolom njihovih porodica - dodala je ona.

Za eksploziju u Bejrutu krivo veštačko đubrivo sa ruskog broda?

 

Ruski mediji prenose da je snažnu i veliku eksploziju u Bejrutu izazvalo veštačko đubrivo zaplenjeno s ruskog teretnog broda pre šest godina.

Brod Rosus pristao je u luku u Bejrutu pre šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku s 2.750 tona đubriva na bazi amonijum nitrata, prenosi medijska kuća LBCI ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuto plovilo.

Ruska medijska grupacija RBC javlja da je brod, koji je plovio iz gruzijske luke Batumi za Mozambik, u vlasništvu ruskog državljanina Igora Grečuškina, rođenog u dalekoistočnoj regiji Habarovsk, s prebivalištem na Kipru.

Video: Sve se zatreslo, a onda je prokuljao dim: Građanin snimio trenutak praska u Bejrutu

(M. LJ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Romy

    5. avgust 2020 | 19:23

    Sve tu smrdi da Izrael ima svoje prste kao i obicno

  • Pp

    5. avgust 2020 | 21:38

    Ne moli se Bogu samo kada je gusto!!!

  • KALIMERA

    5. avgust 2020 | 21:01

    GOSPODE BOZE. JADNI LJUDI. PA I DA JE RUSKO VESTACKO DJUBRIVO,NADJTE KRIVCE STO SU GA DRZALI U LUCI I NEPROPISNO,SEST GODINA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA