≫ 

Protesti protiv Lukašenkove pobede: Sukob demonstranata i policije u Minsku, čula se i eksplozija

Prema izlaznim anketama državne agencije, Lukašenko je ostvario ubedljivu pobedu na izborima sa 79,9 odsto glasova

  • 22
Lukasenko izbori Belorusija

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je većina biračkih mesta zatvorena u prestonici Belorusije, Minsku, grupa od oko 300 demonstranata sukobila se sa policijom protestujući zbog pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

TASS je javio da policija pokušavala da otera demonstrante sa spomenika pobede u centru Minsku bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali "Sramota!", a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Neki su pritvoreni, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susednih ulica.

Takođe, jake eksplozije čule su se u centralnom Minsku, a oblak dima viđen je na nebu.

 

Prema izlaznim anketama državne agencije, Lukašenko je ostvario ubedljivu pobedu na izborima sa 79,9 odsto glasova, dok je njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanuskaja dobila podršku 6,8 odsto birača, preneo je Rojters.

Tihanuskaja se na političkoj sceni Belorusije pojavila pre samo nekoliko nedelja, kada je počela da organizuje masovne proteste protiv Lukašenka, nakon što je uhapšen njen suprug, koji je nameravao da se uključi u predsedničku trku.

 

Grupe za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je tokom protesta protiv predsednika, koji je na toj funkciji od 1994. godine, uhapšeno više od 1.300 ljudi, uključujući nezavisne posmatrače izbora i članove izbornog štaba Tihanuskaje.

Lukašenko je posle glasanja demantovao primenu represivnih mera "kao lažne vesti" i istakao da Tihanuskaju nije doživljavao kao pretnju.

- Nisu oni toliko važni da bi se protiv njih primenjivala bilo kakva represija - kazao je Lukašenko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    10. avgust 2020 | 08:47

    Sta je zuti serpari hteli bi da se svagde rusi kao sto ste vi kod nas nije narod lud da glasa za saku jada.

  • Mare

    9. avgust 2020 | 23:44

    Koja je svrha narod glasa i vecina glasa za jednog on pobedi.I nezadovoljna manjina sastavljena od placenika,od drugih nacionalnosti,.....itd.Potestuje, ne bi oni to? A kako bi ja to u rudnig mili brate.Nema te sile koja bi me pravno ili bilo kako odgovorila od toga.Koja je svrha nezadovoljne manjinje osim da pravi probleme vecini pa koja je to filozofija?

  • nikolas

    9. avgust 2020 | 23:16

    LIKASENKO JE UBEDLJIVO POBEDIO NA VELIKU ZALOST ZAPADA I NATO BRATIJE ALI BELORUSIJA NIJE SRBIJA DA SE PRAVE NEREDI I ZAPISAVA SKUPSTINA -TO CE LUKASENKO SMIRITI BRZO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA