• 0

Štrahe zbog Srbina možda ne izađe na izbore u Beču: Beograđanin mu ugrožava listu?

Kao da mu nije dovoljno muke što mora da dokazuje svoje mesto prebivališta, Štrahe sada mora da dokazuje da jedan od kandidata sa njegove liste ne živi u Beogradu

  • 0
Heinz-Christian Strache, Hajnc-Kristijan Štrahe

Foto: Profimedia/JOE KLAMAR/AFP

Povratak u politiku nekadašnjega lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea, koji je zbog korupcionaške afere "Ibica" bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, ispratili su brojni problemi, a ovog puta ga glava boli i zbog Srba.

Štrahe je, podsetimo, pre nekoliko meseci najavio da se vraća u politiku i da će izaći na predstojeće izbore u Beču, koji treba da se održe na jesen.

Međutim, predaja liste za predstojeće izbore zadala je ozbiljne muke Štraheu, koji je prvo morao da dokazuje mesto svog boravka, a potom i prebivalište kandidata sa njegove liste (pošto su svi u obavezi da imaju stalno prebivalište u Beču).

Nakon što je haos nastao oko toga da li Štrahe u dokumentima ima "fiktivnu adresu", pošto u Beču navodno ne živi već godinama, suočio se sa novim problemom jer je jedan od kandidata sa njegove liste Petar Knežević, inače "naše gore list", na svom zvaničnom Facebook profilu istakao da mu je stalno mesto boravka Beograd, Srbija, javlja Oe24.

Opozicija je odmah ovo iskoristila za napad, ali je istog sekunda reagovao Štraheov portparol.

- U pitanju je stari profil. Mi smo ponosni na kandidate koji su migranti i koji su ponosni na svoje poreklo - saopštio je Roland Hofbauer.

Kao da to nije bilo dovoljno, otkriveno je da se još jedan Srbin koji se nalazi na listi stranke „Tim Štrahe Savez za Austriju“, ove godine kandidovao na lokalnim izborima u Porkersdorfu ispred FPO. Tada je Zoran Knežević rekao da se "u pravo vreme prijavio u Purkersdorfu".

Još je neizvesno da li će Štraheova lista za izbore 11. oktobra biti prihvaćena, s obzirom na to da još nije raščivijano gde Štrahe zaista živi. Dok on tvrdi da od marta neprekidno živi u Beču, te da samo vikendom napušta grad kako bi otišao u vikendicu u Klosternburg, iz njegove bivše partije tvrde da Štrahe u Klostenburgu živi sa ženom dugi niz godina. 

Problem predstavlja i činjenica da je svojevremeno Štraheova majka u sklopu istrage o korupciji tvrdila kako njen sin ne živi na adresi u Beču "već 19 godina".

- Verujem da će se sve razrešiti. Imamo puno poverenje u zakonodavna tela - rekao je juče Štrahe upitan kako komentariše problem sa mestom njegovog boravka.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima