• 0

Oko 60 istorijskih zgrada u Bejrutu može da se sruši svakog trenutka nakon snažne eksplozije

, Telegraf

Pogođeno je najmanje 8.000 zgrada, od kojih se mnoge nalaze u istorijskim četvrtima

  • 0
Eksplozija u Bejrutu

Foto: Tanjug/AP

Oko 60 istorijskih zgrada u Bejrutu nalazi se u riziku od rušenja nakon snažne eksplozije prošle nedelje u luci u libanskoj prestonici, upozorili su zvaničnici, dok je agencija UN zadužena za kulturu obećala da će voditi međunarodnu kampanju za obnovu njihove baštine.

Najmanje 8.000 zgrada, od kojih se mnoge nalaze u istorijskim četvrtima Gemajzeh i Mar Mihael, pogođeno je, rekao je Sarkis Kouri, generalni direktor za starine u Ministarstvu kulture Libana, prema Unesku.

Među njima je i 640 istorijskih građevina, od kojih je oko 60 izloženo riziku od urušavanja, prenosi Gardijan.

Pogođeno je i istočno naselje u Bejrutu, Ašrafi, u kojem se nalazi muzej Sursok. Druga naselja koja su dom Nacionalnog muzeja i Arheološkog muzeja američkog univerziteta u Bejrutu takođe su oštećena. Oštećene strukture obuhvataju i umetničke galerije i verska mesta.

U utorak, 4. avgusta 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u luci u Bejrutu, što je oštetilo veliki deo grada. Eksplozija, najdestruktivnija u istoriji Libana, ubila je više od 170 ljudi i ranila više od 6.000.

Područja koja su najviše pogođena su Gemajzeh i Mar Mihael, koja su poznata po svom aktivnom noćnom životu, s tim da su mnoge stare zgrade pretvorene u pabove ili restorane.

- Međunarodna zajednica poslala je snažan signal podrške Libanu nakon ove tragedije. Unesko je posvećen vođenju odgovora na polju kulture - rekao je Ernesto Oton Ramirez, pomoćnik generalnog direktora za kulturu Uneska.

Video: Ogromna eksplozija zatresla prestonicu Libana: Vatra i dim kuljaju ulicama Bejruta

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima