Šamar u lice Putinu: Većina ruskih doktora ne bi primila njegovu vakcinu

Neki naučnici strahuju da je Rusija spremna da žrtvuje sigurnost radi prestiža

  • 34
Vakcina, Rusija, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Uprkos tvrdnjama zvaničnika da je prva vakcina na svetu protiv korona virusa potpuno bezbedna, više od polovine ruskih doktora koji su učestvovali u onlajn istraživanju rekli su da nisu spremni da prime Sputnik V.

U anketi je učestvovalo 3.040 lekara, samo 24,5 posto njih reklo je da bi se vakcinisalo, dok je 52 posto lekara reklo da ne bi pristalo na vakcinisanje, prenosi Raša.

Od svih ispitanika, 48 posto je reklo da je zabrinuto što je vakcina napravljena za tako kratko vreme, dok je 66 posto reklo da nema dovoljno podataka o njenoj efikasnosti.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili vakcinu pacijentima, kolegama i prijateljima.

Rusija je najavila da će prva vakcina protiv korona virusa na svetu biti spremna za upotrebu krajem avgusta, a da će je među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti lekari.

Vakcina Sputnik V nazvana prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. tek treba da prođe završnu fazu ispitivanja, a neki naučnici strahuju da je Rusija spremna da žrtvuje sigurnost radi prestiža.

Aleksandar Gintsburg iz instituta Gamaleja rekao je za TASS da doktori koji odbiju vakcinaciju moraju da se suoče sa posledicama.

Prema njemu, ukoliko medicinski radnici odbiju vakcinu, jedini način da dobiju antitela jeste da se "ozbiljno razbole, jer lakši oblik bolesti ne daje dugoročnu zaštitu".

Ruska vakcina biće odobrena pre uobičajenih ispitivanja na hiljadama ljudi, poznatih kao faza tri. Ta faza je ključna da bi vakcina dobila zeleno svetlo regulatora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je ruska vakcina sigurna i da ju je već primila njegova ćerka.

Video: Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa, dozu primila i Putinova ćerka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебо

    14. avgust 2020 | 22:49

    Анкету су сигурно радили енглези,или американци,а њима мора да се верује

  • Krajina

    14. avgust 2020 | 23:01

    Samo će doći naređenje prvo medicinsko osoblje da primi vakcine, pa ostali

  • ratar

    14. avgust 2020 | 22:46

    Pa nisu ludi valjda. Neispitana vakcina... nek je primi putin a narod nek ostavi na miru sa tom ruskom prevarom. Hoce li eu reagovati i zastiriri narod rusije ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA