Iranski bračni par influensera osuđen na 16 godina zatvora zbog propagande protiv režima

Ahmad Moin-Širazi, sada živi u egzilu sa suprugom Šabnam Šahroki i dvoje dece

  • 1
Seyed Ahmad Moinshirazi Foto: Instagram/picassomo

Iranski sud osudio je u odsustvu bračni par influensera na ukupno 16 godina zatvora, 74 udarca i novčanu kaznu.

Ahmad Moin-Širazi, koji sada živi u egzilu sa suprugom Šabnam Šahroki i dvoje dece, napisao je 29. aprila na Instagramu da su on i njegova supruga osuđeni u odsustvu zbog navodne "propagande protiv režima", zbog "vulgarnih" statusa na društvenim mrežama i zbog propagiranja korupcije, prenosi Index.

Moin-Širazi i njegova supruga napustili su Iran u septembru 2019. godine i prebegli u Tursku. Naime, pre toga su u više navrata optuženi za špijunažu, vlasti su ih upozoravale na njihove objave u medijima pa su čak jednom završili kratko u pritvoru, piše Radio Farda.

Ne sme ni supruga bez hidžaba u medije

Par ima gotovo 1,5 miliona pratilaca na Instagramu. Moin-Širazi, poznatiji kao Pikaso Moin, bivši je svetski prvak u kikboksu i preduzetnik. Osuđen je na devet godina zatvora. Kaže da su mu iranske vlasti poručile da ne sme da objavljuje svoje političke stavove, čak ni fotografije na kojima je njegova supruga bez hidžaba.

Šabnam Šahroki osuđena je zbog svojih objava na Instagramu na 7 godina zatvora, 74 udarca (verovatno bičem ili palicom) i 3 meseca neplaćenog rada za opštinu. Na društvenim mrežama je objavljivala svoje fotografije na kojima se vidi kako u stanu trenira kikboks ili vežba, sama ili sa suprugom. Pisala je i o trudnoći, svojoj deci, ponekad o društvenim ili političkim temama, a povremeno je reklamirala proizvode za bebe ili kampanje dobrotvornih organizacija.

Zombi Anđelina Džoli

Iranske vlasti često kažnjavaju one osobe koje putem društvenih mreža utiču na zajednicu na netradicionalan način. Tako su u oktobru 2019. uhapsile 22-godišnju Sahar Tabar poznatu po morbidnim videozapisima i fotografijama, poput one na kojoj izgleda kao zombi verzija Anđeline Džoli. Ona se i sada nalazi u zatvoru. Morala je da se pojavi na državnoj televiziji i "prizna" bogohuljenje i da pati od mentalnih poremećaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA