≫ 

"Zla zver" nikada više neće hodati zemljom: Policajac ubio 13 osoba, silovao desetine

Džozef Džejms DiAnđelo (74) je više od 40 godina bežao pravdi

  • 11
Joseph James DeAngelo Foto: Profimedia/TNS/ddp USA

Džozef Džejms DiAnđelo (74), poznat i kao Originalna noćna uhoda, Bugimen i Silovatelj istočnih oblasti, bivši policajac terorisao je Kaliforniju godinama, ubivši 13 osoba i silujući desetine. Ubica iz Golden Stejta trunuće u zatvoru do smrti pošto je danas osuđen na doživotnu robiju, prenosi Mirror.

"Zla zver" koja je priznala 13 ubistava i desetine silovanja provešće ostatak života u zatvoru bez mogućnosti ranijeg puštanja što je bio deo njegove pogodbe kojom je izbegao smrtnu kaznu.

- Nikada više neće hodati zemljom kao slobodan čovek - čulo se na suđenju.

Najozloglašeniji serijski ubica u SAD

DiAnđelo je terorisao Kaliforniju tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i bio je jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u Americi. Provaljivao je u kuće silujući i mučeći žene i devojke i ubijao svoje žrtve u krevetima. Upao je u 120 domova u 11 država tokom svojih krvavih pohoda.

Masovni ubica priznao je još nekoliko desetina silovanja koji su, pravno gledano, zastareli.

- Iskreno mi je žao zbog svih koje sam povredio - rekao je DiAnđelo danas.

On je u junu priznao da je kriv tokom saslušanja koje je trajalo tri dana, a na kom su govorile same žrtve ili porodice ubijenih.

Videla u svojoj kući nepoznatog napadača sa ski maskom

Elizabet Hap, 11. septembra 1975. godine gledala je, kako, tada policajac, puca u njenog oca Kloda Snelinga u Vizaliji u Kaliforniji. Kad se rano ujutru probudila videla je nepoznatog napadača kako sa ski maskom na glavi upire pištolj u njenog oca. Na suđenju se prisetila da je rekao da je vodi sa sobom i da će je, ako pusti glasa od sebe, ubiti.

Njen otac je pojurio za njim dok je DeAnđelo vukao ka vratima. Sa dva hica pogodio je njenog oca. Potom je okrenuo pištolj ka njoj, dok je ležala na zemlji. Njena jedina misao bila je "To je to". "Počeo je da me šutira u glavu i lice i potom je otrčao".

- Osećali smo se vrlo ranjivo, znajući da ubica mog oca nije uhvaćen - rekla je Elizaber Hap, nazivajući oca svojim herojem. - Pošto sam bila jedini svedok postojala je i šansa da me ponovo napadne negde.

"Znala sam zašto je došao"

Džejn Kasen Sendler (30) je to jutro 1976. godine ispratila muža na posao. Tek što je trogodišnji sin došao u njen krevet da se mazi, videla je jarku svetlost u hodniku. Nije stigla da reaguje, a videla je muškarca sa ski maskom na licu i velikim mesarskim nožem u rukama. Njoj i sinu vezao je udove pertlama, zapušio im usta i vezao oči. Kada je njoj odvezao noge, rekla je "Znala sam zašto je došao". Strah ju je, kaže, celu preplavio.

Posle napada ostao je u njenoj kući još bar sat vremena, čak je sebi spremio i obrok.

Džejn je bila žrtva broj pet od ukupno 50.

Najmlađa žrtva imala 13 godina

Margaret Vodlou je 1977. godine imala 13 godina kada je napadnuta u kući u kojoj je živela sa majkom. Ona je bila njegova najmlađa žrtva. Ironično, bila je opsednuta slučajem, čitala je sve što je mogla da nađe o slučajevima i znala je svaki detalj. Znala je šta mora da uradi da bi preživela.

- Imao je način rada. Kad napadne bračni par, mužu bi stavio tanjire na leđa dok leži i rekao "Ako začujem tanjire da zazveckaju ubiću ti ženu i onda ću da dođem i ubijem i tebe", i oni bi ostajali mirni na podu. Pa kad je to isto uradio mojoj majci rekla sam sebi "Desiće se to i to, ali bićeš dobro, preživećeš". Čitala sam i shvatila da se on hrani strahom svojih žrtava, a ja sam imala stav "Ne plašim te se".

Uhvaćen zahvaljujući istrajnosti detektiva

Njegovi zločini ostajali su misterija sve do njegovog hapšenja 24. aprila 2018. godine. Detektiv koji je više od 20 godina pokušavao da ga uhvati došao je na ideju da na sajtove koji se bave porodičnim stablima pošalje DNK pronađen na mestima zločina u nadi da će neki član porodice dostaviti ceo ili bar delimičan uzorak DNK koji bi se poklapao sa uzorcima ubice. Za 24 sata imao je listu potencijalnih rođaka osumnjičenog. Svi dokazi ukazivali su na Džozefa DiAnđela.

Od 2001. godine njegov DNK profil se nalazio u FBI nacionalnom registru DNK uzoraka sa još oko 16 miliona uzoraka i poklapanja nije bilo. Di Anđelo nikada nije bio osuđivan, bar ne za prestupe za koje je morao da da uzorak DNK.

Izbor je sužen na pet muškaraca, posle dodatnog istraživanja pratili su DiAnđela i preko maramice bačene u smeće utvrdili da odgovara profilu koji su imali.

Otpušten iz službe posle krađe u prodavnici

Di Anđelo je za vreme dok je bio policajac počinio dva ubistva i 44 silovanja. Otpušten je kada je uhvaćen u krađi čekića. Nekoliko nedelja kasnije šef policije je zamalo uhvatio voajera pod prozorom svoje ćerke, bio je ubeđen da je u pitanju DiAnđelo, ali začudo nije to ispitivao dalje. Taj detalj smatra se najvećim propustom u istrazi jer bi, da je tada uhvaćen, bio osujećen u još nekoliko ubistava i silovanja.

Hapšenje se desilo oko dva meseca pošto je slučaj ponovo dospeo u žižu javnosti posle objavljivanja knjige "I'll be gone in the dark".

U delu priloga emisije "60 minutes Australia", od 1:45 čuju se poruke koje je silovatelj žrtvama dugo posle provala ostavljao na telefonskim sekretaricama:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    21. avgust 2020 | 22:33

    Sa 74 kad dobijes dozivotnu ucinili su ti uslugu

  • Acs

    21. avgust 2020 | 22:21

    Ako je nesto dobro u Americi to su zakoni.

  • Miki

    21. avgust 2020 | 23:06

    u ćeliju kod Sretka Kalinića pa da vidimo dali bi iko više ovako nešto pomislio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA