Merkel zove Rusiju da istraži trovanje Navaljnog: "Odgovorni moraju da budu identifikovani"

Navaljni, kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, onesvestio se u avionu prošle nedelje nakon što je popio čaj dok je bio na putu za Sibir

  • 20
Belgium Europe Summit Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Rusiju da istraži navodno trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dovede počinioce pred lice pravde, nakon što su lekari pronašli tragove otrovne supstance u njegovom telu.

- Uzimajući u obzir istaknutu ulogu Navaljnog u političkoj opoziciji u Rusiji, pozivam tamošnje vlasti da hitno istraže ovaj zločin do poslednjih detalja - i to potpuno transparentno - rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi sa ministrom spoljnih poslova Heiko Masom, prenosi Rojters.

- Odgovorni moraju biti identifikovani i pozvani na odgovornost - dodala je Merkel.

Navaljni, kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, onesvestio se u avionu prošle nedelje nakon što je popio čaj dok je bio na putu za Sibir. Lekari u sibirskoj bolnici koji su prvi lečili Navaljnog rekli su da su mu spasili život, ali da u njegovom sistemu nisu pronašli tragove otrova. Naveli su da nisu bili pod pritiskom vlasti dok su ga lečili.

On je subotu odveden u Nemačku na lečenje, a testiranje je pokazalo da je verovatno otrovan, saopštila je danas berlinska klinika Šarite, u koju je prebačen iz Rusije na lečenje.

U saopštenju se navodi da je tim lekara, koji su pregledali Navaljnog, utvrdio prisustvo inhibitora enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima, prenosi AP.

Doktori, međutim, navode da u ovom trenutku ne mogu da utvrde kojoj je od tih supstanci Navaljni bio izložen.

U saopštenju se kaže da je on i dalje na intenzivnoj nezi u indukovanoj komi, kao i da je njegovo stvanje ozbiljno, ali da mu život nije ugrožen.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan B.

    24. avgust 2020 | 21:17

    Ovo je najvece zlo koje je svejt pogodilo ,od drugog svjetckog rata baba Merkel -EU i njihova politika , oni su u njihovom okruženju rangirali sviju 1. Zemje -njemci i njima bliski 2.Zemlje -Madjarska ,Rumunija ,Slovačka 3.Zemlje - Srbija,BiH,Makedonija,a i EU konjušare hrvate guraju više na našu stranu(valjda ih nevole jer su loši konjušari,koce ga znati) 4- Zemlje - ovi pod sankcijama napredne EU i koga oni sankcionišu? Rusiju ,pazi molim te!!! I sad im truju opoziciju,svake godine po jenoga nebili Putina i Rusiju stavili pod "pritisak" ,a Rusi da su htjeli ,ubili bi ga u sred Moskve ko zeca u sred bjela dana . Merkel ga otruje i onda ga liječi !

  • Salko

    25. avgust 2020 | 08:09

    Brate Putine idu hladni dani zavrci ventil.

  • Baka

    24. avgust 2020 | 20:52

    Baba, 'ajde oladi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA