Kažu da je nepredvidiva i okrutna: Sestra Kim Džong Una je opasnost po svet?

Međutim, ima onih koji smatraju da Kim Jo Džong nije "materijal za lidera"

  • 22
Kim Yo Jong Kim Jo Džong Kim Jo Džong, Foto: Tanjug/AP

Kada se krajem aprila pojavila informacija da je lider Severne Koreje Kim Džong Un (36) navodno preminuo, ubrzo su počele priče u vezi sa time ko će da ga nasledi na toj funkciji.

Stručnjaci su bili maltene jednoglasni da bi to najverovatnije bila Kim Jo Džong (32), njegova sestra i najbliži saradnik. Ove teorije dodatno su “podgrejale” i informacije o Kimovom zdravlju koji je prema pisanju svetskih medija “živ, ali u komi”. Takođe, pojavili su se navodi da je Kim Jo Džong postala zadužena za Odeljenje za organizaciju i smernice (OGD) vladajuće Radničke partije Koreje.

Mišljenja o tome kako bi izgledala Severna Koreja da je kojim slučajem vodi Kimova sestra su podeljena. Dok neki smatraju da bi vodila zemlju “čvrstom rukom”, drugi tvrde da je ona previše “okrutna i nepredvediva” čak i za totalitarnu državu.

- Nisam video još dokaze kako bi se ona eventualno ponašala na vlasti, ali ako se uzme u obzir istorija i reputacija porodice, siguran sam da bi vladala “čvrstom rukom” - kaže penzionisani pukovnik Vojske SAD Dejvid Maksvel za američke medije, a prenosi “News.co.au”.

Sa druge strane, neki misle da ona nije materijal za lidera, te da bi u slučaju da se domogne vlasti to moglo da bude opasno po dešavanja u svetu. Takođe, poznavaoci prilika smatraju da postoji velika verovatnoća da bi vojska tada pokušala da sprovede državni udar.

- Ako se nešto desi Kim Džong Unu, vrh vlasti sastavljen od vojnih oficira i starijih partijskih fukcionera bi pokušao da preuzme kontrolu nad zemljom. Kim Jo Džong je previše okrutna i nepredvidiva da bi je severnokorejska elita tolerisala. Oni predugo žive u strahu i nije im potreban novi despot koji bi nametnuo nova pravila - kaže dr Leonid Petrov, koji predaje studije o Koreji na Nacionalnom univerzitetu u Australiji.

Petrov smatra da je neizbežna borba za moć i istakao da “ako partija i vojska žele nekome da daju legitimitet da vlada Severnom Korejom, verovatno će tražiti blažu i slabiju osobu u porodici, kao što je Kimov ujak Kim Pjong-il ili mlađi brat lidera, Kim Džong-Čol”.

Sin će biti naslednik

Međutim, neki stručnjaci spekulišu da ona neće biti duže vremena na vlasti, već da će vršiti funkciju lidera dok to pravo ne pripadne sinu Kim Džong Una.

Profesor za severnokorejske studije na Univerzitetu Koreja Ju Ho-jeol kazao je da bi ona u “najboljem slučaju bila regent”.

- Nije samo u pitanju želja da lider bude muškarac, već to što bi narod pružao otpor prema ženskom vođi - tvrdi ovaj profesor.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    26. avgust 2020 | 00:57

    Mozda je okrutna za vasu zapadnjacku "demokratiju". 100 godina su pod sankcijama, pa nije ni cudo sto vas toliko mrze, a nece ni milimetar da odstupe od svojih namera prema vama i da se klanjaju i mole kao ostatak sveta. Japan je nacinio takva zlodela Kini i njima , a vi ste sa svim zlotvorima sveta ujedinjeni. Ne daju da im se bilo ko mesa u njihovu drzavu.

  • Dend

    25. avgust 2020 | 22:49

    Dokle god je takva kao i njen brat međunarodni "lešinari" neće ubijati, bombardovati osiromašenim uranijumom njen narod ?

  • Ahaha

    25. avgust 2020 | 23:32

    Opet ove američke bajke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA