≫ 

"Samo što ne zapucaju": Nemački mediji ovako pišu o sukobu Grčke i Turske

Nemački mediji svakodnevno izveštavaju o sukobima Grčke i Turske, a predviđanja im nimalo nisu optimistična

  • 6
Grčka Turska Mediteran Foto: Tanjug/AP
Grčka Turska Mediteran Foto: Tanjug/AP

"Ratna opasnost u Egejskom moru", "Ratne pretnje u Sredozemnom moru", "To bi bio razlog za rat", neki su od naslova u nemačkim medijima. Radi se o zaoštravanju sukoba između Grčke i Turske oko gasa, prenosi Deutsche Welle.

Nakon što je Turska pokrenula potragu za nalazištima gaasa u istočnom Sredozemnom moru, na područjima za koja Kipar ili Grčka smatraju da oni imaju pravo na eksploataciju, i pošto je Grčka najavila proširenje svog pojasa sa šest na 12 milja u Jonskom moru, turski potpredsednik Fuat Oktaj označio je to kao "razlog za rat", a turski ministar spolnjih poslova Mevlut Čavušoglu skrenuo je pažnju na odgovarajuću odluku turskog parlamenta.

- Već 1995. je turski parlament proširenje grčkih teritorijalnih voda u Egejskom moru označio kao razlog za rat. Ako bi se to dogodilo, Egejsko more bi, zbog brojnih grčkih ostrva, postalo praktično grčko more. Ankara bi onda mogla da započne rat bez traženja novog odobrenja od parlamenta - napominje Berliner Zeitung.

- Sukob se zaoštrio otkako su u istočnom Sredozemnom moru lokalizovana nalazišta zemnog gasa i nakon što je Turska krajem 2019. s Libijom sklopila sporazum o razgraničenju područja koja im pripadaju u Sredozemnom moru, koji ništavnim ne smatra samo Grčka - podseća Frankfurter Allgemeine Zeitung i nastavlja: "Turska je u subotu demonstrativno započela vojnu vežbu u istočnom Sredozemnom moru. Radi se o 'vežbama gađanja' na području između južnog turskog grada Anamura i Severnog Kipra, koje će trajati do 11. septembra, tako je saopštila Ankara", prenosi FAZ.

"Turska razume samo jedan jezik"

List Süddetusche Zeitung donosi intervju s profesorkom za međunarodno pravo mora Nele Mac-Lak koja podseća da Turska nije nikad pristupila UN-ovoj konvenciji o pravu mora UNCLOS iz 1982. godine.

- Pozicija Turske uopšte nije tako loša kako se često prikazuje. Ali, ona je slabija nego pozicija Grčke. Možda Ankara sad provocira u nadi da će se Atina na kraju upustiti u zajedničko korišćenje resursa. To bi za Tursku moglo biti korisno. To bi ujedno bila mogućnost da se sadašnju pat-poziciju mirno savlada - smatra Nele.

Iste novine donose i komentar pod naslovom "Slepa solidarnost" u kom autor Tomas Avenarius kritikuje držanje Evropske unije: "Sukob oko nalazišta gasa u Sredozemnom moru ne podgreva samo Turska".

Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajir Erdogan Foto: Tanjug/AP

- Grčka kod određivanja svojih granica na moru sprovodi politiku maksimalizma, koja nema pokriće u međunarodnom pravu. I Atina tamo šalje ratne brodove, održava vežbe svoje flote. Kao članica EU, Grčka uprkos tome može biti sigurna u 'potpunu solidarnost Nemačke i EU', kako je izjavio ministar spoljnih poslova Heiko Mas prilikom svoje bezuspešne posredničke misije. A kad francuski predsednik Makron onda još igra ulogu nekog Napoleona 2.0, šalje ratne brodove i izjavi da Turci samo još razumeju 'jasan jezik', niko ne bi trebalo da se čudi ako se uskoro u Sredozemnom moru bude pucalo", upozorava Süddetusche Zeitung.

Podsetimo, Erdogan je u poslednjih 24 sata više puta zapretio Grčkoj, a u poslednjem obraćanju je zaključio da je "Strela napustila luk i da će sigurno pronaći svoju metu".

- Da li Grci prihvataju to što će im se dogoditi zbog svojih ambicioznih i nesposobnih lidera? Da li Francuz (građanin) zna da će platiti zbog svojih ambicioznih i nesposobnih vođa? Kao nacija koja se svakodnevno bori hiljadama godina, znamo sve ove činjenice. Dobro znamo cenu koju u ovoj zemlji plaćamo krvlju mučenika. Danas smo odlučni da platimo bilo koju cenu. Šta god da činimo, to ćemo nastaviti i dalje. Čvrsto verujem da ne postoji prepreka za dalje korake Turske sve dok imamo pomoć Alaha. Turska u svojoj istoriji nikada nije bila agresivna država - poručio je Erdogan.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko Austrija

    31. avgust 2020 | 15:03

    Erdogan kaze da Turska nikada u svojoj istoriji nije bila agresivna? Upoznao sam jednu Turkinju od 40 godina i pricala mi je kako je u skoli ucila da su Srbi ugnjetavali Turle u Srbiji pa je zato doslo do Kosovskog boja. Na moje pitanje otkud turci i islam u srednjovekovnoj Evropi nije znala odgovor. Oni zive u paralelnom univerzumu

  • Lucy Ch

    31. avgust 2020 | 14:49

    Śto ne bi ratovali kada je to interes ljudi po proceni politike,vojska ima ili nema volju mora jer joj to osnovno zanimanje a brine li neko o ljudskim životima neznam.

  • Jana

    31. avgust 2020 | 16:26

    Nema Rata bez Turaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA