Rastu tenzije između Kine i Indije: Peking organizovao vojne akcije na granici u toku pregovora

Linija stvarne kontrole koja razdvaja dve zemlje je loše demarkirana

  • 2
Kineska vojska Ilustracija, Foto: Wikipedia/William Ide

Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo je danas da su kineske trupe u ponedeljak bile angažovane u provokativnoj akciji na granici, čak i dok su vojni komandanti vodili razgovore sa ciljem ublažavanja tenzija.

- Čak i dok su kopneni komandanti dve strane razgovarali o deeskalaciji situacije, kineske trupe su ponovo bile angažovane u provokativnoj akciji - izjavio je portparol Ministarstva Anurag Srivastava, preneo je Rojters.

- Zbog pravovremene odbrambene akcije, indijska strana je bila u stanju da spreči ove pokušaje jednostranog menjanja statusa kvo - istakao je on.

Podsećanja radi, tenzije u ovom regionu pojačane su još od juna, kada je u sukobu vojnika dveju država poginulo najmanje 20 indijskih boraca, dok nije poznat broj nastradalih na kineskoj strani. Vojska Kine samo je saopštila da su povređena 43 vojnika.

Istorijat sukoba

Sukob u junu bio je prvi okršaj sa smrtonosnim ishodima u toj objasti za 45 godina, a Indija je optužila Kinu da je pokušala “jednostrano da promeni status kvo”. Peking je, sa druge strane, optužio indijske vojnike da su napali kineske snage. Posle razmene optužbi, dve armije su održale sastanak kako bi spustile tenzije posle prvog konflitka sa smrtnim ishodom još od 1975. godine.

Linija stvarne kontrole koja razdvaja dve zemlje je loše demarkirana. Zbog prisustva reka, jezera i snežnih vrhova ta linija može da se pomera, a ta loše postavljena granica razdvaje dve velike armije. Poslednjih nedelja zabeležene su povećane tenzije u tom regionu.

Indija je optužila Kinu da je poslala na hiljade trupa u oblast Ladahm i tvrdi da je Peking okupirao 38.000 kvadratnih kilometara njene teritorije. U poslednjih 30 godina organizovano je nekoliko rundi pregovora kako bi se rešilo razgraničenje u spornoj oblasti, ali još nije rešena situacija.

Dve zemlje su ratovale jednom do sada i to 1962. godine, kada je Indija pretpela težak poraz.

Video: Garda kineske vojske dala domaći zadatak svim kolegama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    1. septembar 2020 | 18:43

    Kina 1.400000 I indija 1.369000 stanovnika kad bi to zagrmilo pise da ce se od ove do iduce godine u indiji roditi skoro dvadeset miliona dece oni ce prestici kinu kojim tempom se kote.

  • Sale71

    1. septembar 2020 | 19:48

    Čega im je malo,i jednima i drugima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA