Erdogan naredio generalima da potope grčki brod ili obore avion: Nemački mediji o sukobu dve zemlje

Erdogan je u nekoliko navrata pretio Grcima zbog spora u Mediteranu

  • 40
Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajir Erdogan Foto: Tanjug/AP

Nemački list "Velt" objavio je spekulacije, pozivajući se na vojne izvore iz Istanbula, da su generali dobili naređenje od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da potope grčki brod.

- Erdogan je pre nekoliko dana naredio generalima da potope grčki brod, ali da pokušaju da u tom napadu ne nanesu previše žrtava. Generali su to odbili, pa je sledeća ideja bila da se obori grčki avion - navodi nemački "Velt".

- Međutim, tada je bila namera da se letelica upuca na taj način da pilot može da se katapultira i spasi se - dodaje list, a prenosi grčki portal "E-daily".

Nemačka novina navodi da su turski generali odbili Erdoganove ideje, jer bi u suprotnom izbio haos u Sredozemlju, prenosi ova internet stranica.

Podsećanja radi, nakon što je Turska pokrenula potragu za nalazištima gasa u istočnom Sredozemnom moru, na područjima za koja Kipar ili Grčka smatraju da oni imaju pravo na eksploataciju, i pošto je Grčka najavila proširenje svog pojasa sa šest na 20 kilometara milja u Jonskom moru, turski potpredsednik Fuat Oktaj označio je to kao "razlog za rat", a turski ministar spolnjih poslova Mevlut Čavušoglu skrenuo je pažnju na odgovarajuću odluku turskog parlamenta.

Erdogan je više puta zapretio Grčkoj, a u poslednjem obraćanju je zaključio da je "Strela napustila luk i da će sigurno pronaći svoju metu". "Dojče Vele" nedavno je pisao o tenzijama između dveju država, istakavši da se situacija zaoštrava oko gasa.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    1. septembar 2020 | 20:21

    Aj neka počne više rat, da se rqskusuramo malo. Deca ne znaju da vezu pertlu od ovih telefona i kompjutera. Unakazio ih zapad ovom tehnologijom. Pitajte dete od 12 godina gde je sever,a ono ne zna kako se preziva, a ne gde je sever.

  • Čika Jova

    1. septembar 2020 | 19:22

    Svima tera inat. Ko uz vetar pi.a, biće načisto upi.an.

  • ZZ

    1. septembar 2020 | 19:41

    Biće da će se ponovo Carigradom zvati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA