≫ 

Drama na Lezbosu još traje: Hiljade migranata u panici beži od požara, ima i zaraženih koronom

* Hiljade migranata, među kojima su i žene, deca, stari i bolesni u panici je napustila kamp * Policija blokirala sve puteve ka Mitileni kako bi sprečila dolazak migranata koji su bežali u okolna brda

  • 0

Zvaničnik grčkog ministarstva za migracije Manos Logotetis izjavio je danas da je kamp Morija na ostrvu Lezbos u kome je u toku noći izbio požar najverovatnije u potpunosti uništen, a grčki premijer je zbog situacije sazvao sastanak kriznog štaba danas popodne.

Prema prvim nalazima, požar je izbio na nekoliko mesta u kampu, nakon čega su zvaničnici pokušali da izoluju obolele od virusa kovid-19 koji su takođe smešteni u kampu, prenosi Rojters.

Policajac Argiris Sivris izjavio je za lokalnu televiziju da je situacija van kontrole, kao i da je policija bila prinuđena da privede oko 200 migranata kojima je ranije određeno da se vrate u svoje matične zemlje.

Prema pisanju grčkog portala Grik reporter hiljade migranata, među kojima su i žene, deca, stari i bolesni u panici je napustila kamp sa malo ličnih stvari, a policija je blokirala sve puteve ka glavnom ostrvskom gradu Mitileni kako bi sprečila dolazak migranata koji su u panici bežali u okolna brda.

Požar je izbio u ranim jutarnjim satima i u njemu niko nije povređen, a u njegovom gašenju učestvovalo je 40 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila, prenosi Rojters.

Kako je saopštio gradonačelnik Mitilene Stratos Kitelis, vatra se proširila unutar i izvan kampa i uništila ga, a situaciju otežava to što među migrantima u kampu ima pozitivnih na korona virus, prenosi AP.

Prema pisanju lokalnih medija, požar je namerno podmetnut u znak protesta zbog stavljanja kampa u karantin, a prilikom gašenja, vatrogasci su se suočili i sa otporom pojedinih migranata da se evakuišu. Grčki ministar za migracije Notis Mitarači kazao je da su incidenti počeli kada je uveden karantin zbog korona virusa.

Taj kamp je prošle nedelje stavljen u karantin zbog pojave jednog slučaja virusa kovid-19, a do juče broj zaraženih migranata porastao je na 35.

U kampu Morija smešteno je oko 12.500 migranata, iako je smeštajni kapacitet te ustanove četiri puta manji.

Video: Vatra kulja pored puteva u Grčkoj, od dima se ništa ne vidi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA