≫ 

U Velsu slučajno objavljeni lični podaci 18 hiljada pacijenata zaraženih koronom

Podaci su postavljeni 30. avgusta uveče, tako da ih je mogao pretraživati svaki korisnik mrežne stranice velškog javnozdravstvenog sistema do uklanjanja ujutro idućeg dana

  • 0
austrija korona Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Lični podaci 18.105 stanovnika Velsa, kod kojih je potvrđen virus korona, slučajno su postavljeni na javni server, pa su bili dostupni onlajn 20 sati u avgustu, objavio je u velški javnozdravstveni sistem.

Uzrok curenja podataka je individualna ljudska greška, objavio je velški javnozdravstveni sistem, dodajući da je naručena eksterna istraga o curenju podataka, kao i da su preduzeti koraci kako bi se sprečili slični incidenti.

Za sada nema dokaza da su podaci zloupotrebljeni. Međutim, priznajemo da će to izazvati zabrinutost i anksioznost i duboko žalimo što, u ovom slučaju, nismo uspeli da zaštitimo poverljive informacije o stanovnicima Velsa - navodi se u saopštenju, a prenosi Hina.

Podaci su postavljeni 30. avgusta uveče, tako da ih je mogao pretraživati svaki korisnik mrežne stranice velškog javnozdravstvenog sistema do uklanjanja ujutro idućeg dana.

Dok su podaci bili dostupni pregledalo ih je 56 nepoznatih korisnika.

Sistem javnog zdravstva navodi da su u većini slučajeva, odnosno od 16.179 osoba, bili dostupni inicijali, datum rođenja, geografsko područje i pol, zbog čega je mali rizik identifikacije.

Uz navedeno, dostupna je bila i informacija o imenu doma u kojem je smešteno 1.926 štićenika domova za starije i nemoćne, čiji su podaci kratko bili dostupni, zbog čega je rizik identifikacije u tom slučaju viši, ali i dalje mali.

Video: Njujorški parkovi puni uprkos crnim brojkama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA