≫ 

Tramp u centru istorijskog sporazuma: Palestinci razočarani, pale i gaze zastavu Izraela

Američki predsednik Donald Tramp je najavio da se očekuje da će pet ili šest zemalja verovatno postići sličan diplomatski dogovor sa Izraelom u budućnosti

  • 6
SAD Izrael Bahrein UAE Palestinci sporazum Foto: Tanjug/AP

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, koje u Vašingtonu predstavljaju njihovi ministri spoljnih poslova, postali su treća i četvrta arapska zemlja koja će normalizovati odnose sa Izraelom, nakon što je to prvo učinio Egipat 1979, a onda Jordan 1994. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, kao i delegacije Bahreina i UAE potpisale su istorijski sporazum u Beloj kući u prisustvu Donalda Trampa.

Američki predsednik Donald Tramp je najavio da se očekuje da će pet ili šest zemalja verovatno postići sličan diplomatski dogovor sa Izraelom u budućnosti.

- Na putu smo da bude još pet zemalja dodatno - rekao je Tramp.

Kako je dodao, njegova administracija trenutno razgovara sa Palestincima.

- Ovo može da dovede do mira, pravog mira, na Bliskom istoku. Možete da imate mir bez krvi u pesku - rekao je Tramp u Ovalnoj sobi nakon što se susreo sa ministrom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom.

Tramp je to izjavio uoči potpisivanja važnih i istorijskih diplomatskih sporazuma između Izraela i dve arapske zemlje Persijskog zaliva koji bi mogli da donesu velike promene na Bliskom istoku.

Izrael i Bahrein su se 11. septembra saglasili da normalizuju odnose, te su dve zemlje odlučile da uspostave diplomatske odnose, mesec dana nakon što su SAD posredovale u sporazumu između Izraela i UAE.

Palestinski zvaničnici osudili su američke mirovne inicijative govoreći da imaju naklonost prema Izraelu i osudile UAE I Bahrein za narušavanje zajedničkoh arapskog staba, koji je Izraelu ponudio normalizaciju kao nagradu za povlačenje sa "okupiranih teritorija". Palestinci su stoga organizovali niz protesta protiv ovog sporazuma, a na njima su paljene zastave Izraela, a demonstranti su palili i fotografije predsednika Donalda Trampa i premijera Benjamina Netanijahua.

BBC navodi da postoji pet najznačajnijih razloga zbog kojih se može reći da je sporazum Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom važan.

SAD Izrael Bahrein UAE Palestinci sporazum Protesti Palestinaca; Foto: Tanjug/AP

1. Zemlje Persijskog zaliva vide mogućnost za trgovinu

Sporazum pomaže ambicioznim Emiratima koji su se izgradili kao velika vojna sila, a još su i mesto za biznis i odmor.

Čini se da su Amerikanci pomogli da se sporazum zaključi obećanjem naprednog oružja koje su UAE u prošlosti jedva mogli da razgledaju. U to su uključeni lovac F-35, kao i EA-18G. UAE su već koristili svoje dobro opremljene oružane snage u Libiji i Jemenu, ali je njihov najozbiljniji potencijalni neprijatelj Iran, baš sa druge strane zaliva.

Izrael i SAD dele sa Emiratima svoje sumnje prema Iranu, kao i Bahrein.

Obe zemlje Persijskog zaliva sada će moći da trguju sa Izraelom koji ima jedan od najnaprendnijih tehnoloških sektora u svetu.

Sporazum SAD Izrael Bahrein UAE Foto: Tanjug/AP

2. Izrael više neće biti toliko izolovan u regionu

Normalizacija odnosa sa UAE i Bahreinom je veliki dobitak za Izrael. Premijer Benjamin Netanijahu je vernik strategije koja je prvi put opisana dvadesetih godina o "gvozdenom zidu" izmešu jevrejske države i Arapa. Ideja je da će izraelska snaga na kraju navesti Arape da shvate da je njihov jedini izbor da priznaju postojanje Izraela.

Još jedan veliki plus je jačanje savezništva protiv Irana. Netanijahu vidi Iran kao neprijatelja broj jedan.

3. Tramp slavi genijalni potez

Sporazum donosi dobro Trampu na nekoliko nivoa. Prvo, to će biti veliki napredak za strategiju "maksimalnog pritiska" na Iran. Takođe, to je veliko i naoružanje, posebno u izbornoj godini, te će se sada vrlo lako i smatrati "najboljim tvorcem sporazuma na svetu".

Sve što uradi sa vladom Benjamina Netanijahua, dobro dođe američkim evangelistima, osnosno glasačima koji su važan deo baze elektora.

SAD Izrael Bahrein UAE Palestinci sporazum Sporazum će biti i velika Trampova pobeda; Foto: Tanjug/AP

4. Palestinci misle da su ih svi izdali

Palestinski zvaničnici navode da novi sporazumi ruše dugogodišnji arapski konsenzus po kom je cena normalnih odnosa sa Izraelom nezavisnost za Palestince.

Mohamed bin Zajed Al Nahjan naveo je da je cena sporazuma da Izrael odustane od aneksije velikih delova Zapadne obale, ali je, kako se čini, Netanihaju odustao od te ideje, bar zasad, zbog međunarodnog pritiska.

SAD Izrael Bahrein UAE Palestinci sporazum Foto: Tanjug/AP

5. Iran ima novu glavobolju

Sporazum nikako ne ide na ruku rukovodstvu Irana i sada su pod velikim pritiskom.

Američke sankcije već predstavljaju veliki ekonomski problem, a sada imaju i još jedan strateški.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    15. septembar 2020 | 20:31

    А када ће да се реализује ванвременски потез нашег "дипломате" и пресељење амбасаде у Јерусалем? То је веома важно за односе са Независна Репуљика Косове.

  • Mićo

    15. septembar 2020 | 20:30

    A gde je naš ministar spoljnih poslova?!?! Gde je Dačić? Ili je ministarstvo ukinuto?!

  • SK

    15. septembar 2020 | 20:29

    Imaju ljudi Srbije primer Palestinaca kako trebaju da rešavaju nastale probleme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA