• 2

Rusi osuđeni na po 300 godina robije, a nikoga nisu ubili. Grčki sud im presudio

, Telegraf

Rusi su se na sudu izjasnili da nisu krivi za ovaj zločin

  • 2
Zatvor, rešetke

Foto: Pixabay

Dvojica Rusa osuđeni su u Grčkoj na po 300 godina zatvora zbog ilegalnog transporta migranta, saopštio je potpredsednik Komiteta UN za ljudska prava za Rusiju Ivan Melkov.

- Alekseju Igumnovu i Nikiti Šeptalovu izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 300 godina, za svakog od njih, zbog navodnog organizovanja krijumčarenja migranata u Grčkoj. Ta kazna jednaka je onoj od 20 godina zatvora u ruskom kaznenom sistemu - rekao je Melkov.

On je objasnio da ovako oštra kazna proizilazi iz toga što je sud ruskim državljanima za svakog migranta koga su navodno prošvercovali, izrekao kaznu od sedam do 12 godina zatvora.

Rusi su se na sudu izjasnili da nisu krivi.

Prema njihovim navodima, oni su pronašli posao u Turskoj putem interneta, a za posao mornara na jahti obećana im je plata od 1.100 evra i hrana.

Nakon što su završili obuku, isplovili su zajedno sa ostalom posadom. Oni, rekao je Melkov, nisu upravljali brodom, već su bili zaduženi za tehničke poslove, kao što su kuvanje i čišćenje, prenosi Tanjug.

- Kada je brod stigao u neutralne vode, prišao im je drugi sa 60 migranata koji su se ukrcali na njihovu jahtu. I naši državljani su odlučili da ne mogu da ostave ove ljude na otvorenom moru i prepuste sigurnoj smrti, pa su ostali na brodu - rekao je Melkov.

Nešto kasnije presrela ih je grčka oblaska straža, uhapsila Igumnova i Šeptalova, ne želeći da sasluša dokaze o njihovoj nevinosti.

Njihov branilac ih je video tek u sudnici, naglasio je Melkov i dodao da se oko 26 Rusa nalazi u sličnoj situaciji u Grčkoj.

- Vrlo često se dešava da se građani Turske ili EU oslobađaju sličnih optužbi, jer prema Konvenciji o trgovini ljudima, osoba koju je poslodavac obmanuo ili primorao nije kriva - rekao je Melkov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandžak

    Zakon jednak za sve.. Sloboda za Ruse🙂

    3
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima