≫ 

"Sibirski Isus" izgradio kult sa 10.000 sledbenika: Propovedao mir i ljubav, a policija našla oružje

U komuni su postojala stroga pravila: zabranjeno je jedenje mesa, ispijanje alkohola i razmena novca, a sledbenici su nosili bele ogrtače i živeli u jednostavnim drvenim kolibama

  • 1
Sergey Torop Foto: Profimedia/Alexander Ryumin / TASS

Naoružani agenti pre nekoliko dana upali su u komunu u sibirskoj divljini u kojoj živi oko 4.000 sledbenika, ali je njihov fokus bio samo na jednom - muškarcu koji veruje da je reinkarnacija Isusa Hrista.

Sergej Torop (59), bivši saobraćajni policajac, osnovao je kontroverznu Crkvu poslednjeg zaveta u Sibiru tokom 1990. i uhapšen je ove nedelje, zajedno sa još dva pomoćnika.

Torop, koji sebe naziva Visarionom, ispunio je ideološki vakum u životima hiljade svojih sledbenika nakon pada Sovjetskog Saveza pre 30 godina.

Njegova mesijanska učenja nalažu pratiocima, koji su poznati kao visarioniti, da prate stoga pravila, koja uključuju zabranu jedenja mesa, pušenja, pijenja i zabranu razmene novca.

Na ovaj način žive od uspostavljanja prvog naselja u Tiberkulu 1994. ali ruske vlasti su rekle da je Torop koristio "psihološko nasilje" za iznuđivanje novca od sledbenika.

"Ja sam Isus Hrist"

Torop je bio 29-godišnji policajac u malom gradu Minusinsku kada je 1989. godine doživeo otkrovenje da je on Božiji sin.

Njegovo sveto buđenje usledilo je neposredno nakon što je postao tehnološki višak, a SSSR je propadao.

- Ja sam Isus Hrist. Ja nisam Bog. Sve što Bog želi da kaže, kaže kroz mene - rekao je za Guardian 2002. godine.

Crkvu poslednjeg zaveta osnovao je 1991. godine, a četiri godine kasnije zajedno sa svojim sledbenicima preselio se duboko u sibirsku divljinu, gde su osnovali svoj grad, grad Sunca.

Oko 4.000 ljudi iz svih krajeva sveta nosi bele ogrtače i živi u jednostavnim drvenim kolibama u zabačenim naseljima koja su povezana zemljanim putevima.

Njegovi pratioci - procenjuje se da ih ima 10.000 širom sveta - potpuno su posvećeni njemu.

Toliko da njihov kalendar datira samo iz 1961. godine, godine kada se Torop rodio, a na njegov rođendan, 14. januara, imaju praznik, umesto da slave Božić.

Navodno je govorio da može da izleči sidu i rak svojim lekovitim dodirom.

Za kult se kaže da veruje u vanzemaljce, a članovima je zabranjeno da koriste modernu tehnologiju, piju alkohol pa čak i psuju.

Policija pronašla novac, oružje i seks igračke

Kada je policija upala u komunu, pronašla je gomilu stvari neobičnih za samoproklamovanog "Božijeg sina". Agenti su pronašli oružje, novac, nakit i čak igračke za odrasle.

Još dvojica članova sekte uhapšeni su zajedno sa njenim osnivačem u utorak, pod sumnjom da su naneli "ozbiljnu štetu" njihovim sledbenicima. Pored optužbi za osnivanje ilegalne verske organizacije, oni su takođe optuženi za nanošenje štete zdravlju i blagostanju članova. Nalaze se u gradu Novosibirsku, čekajući suđenje.

Tokom pretresa u utorak, policija je pronašla ostatak praznih i punih boca s alkoholom, nakit, oružje, igračke za odrasle i novac u rubljama, dolarima i evrima. S obzirom na to da grupa zagovara mir i ljubav, oružje, koje je uključivalo poluautomatsku pušku Saiga i nekoliko pištolja, posebno je značajno.

Prethodno je skrenuo pažnju ruske policije zbog korupcije i bio je povezan sa raznim izveštajima o nasilju.

Jedna takva anegdota navodi da je sledbenik kulta izvršio samoubistvo nakon što je prodao svu svoju imovinu, a grupa ga je odbila.

Policija je potvrdila da je neko oružje i registrovano, dok se ostatak proverava.

Prema rečima agenata, lider kulta koristio je novac članova i psihološko nasilje nad njima, nanoseći "ozbiljnu štetu" zdravlju nekih članova.

Istražitelji nameravaju da ih terete za stvaranje verskog udruženja koje koristi nasilje.

Optužbe podignute protiv Toropa donose potencijalnu kaznu od više od 10 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    13. oktobar 2020 | 18:43

    Pitanje sta je istina. Da je kult uvrnut, jeste, jer on nije Isus. A da li su nasli oruzje, to ne znam, jer umeju da podmecu da bi nekog uhapsili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA