"Belorusija je upozorenje": Moldavija se sprema za izbore, preti joj scenario iz Minska?

Predsednički izbori biće održani 1. novembra, a Maja Sandu će izaći na crtu trenutnom predsedniku Igoru Dodonu

  • 9
Moldavija mapa

Foto: Shutterstock

Upitana da prokomentariše budućnost Moldavije, Maja Sandu je jasna. Kaže da će jedino "čišćenje političke klase" rešiti problem u ovoj zemlji. Ipak, nije prošlo mnogo vremena od kada je sama Sandu bila deo te političke klase. Bila je ministar obrazovanja od 2012. do 2015, a onda od juna do novembra 2019. premijerka, sve dok joj parlament nije izglasao nepoverenje. Sandu (48), proevropska nekadašnja savetnica Svetske banke sada pokušava da se vrati u politiku. Već 1. novembra izlazi na crtu Igoru Dodonu, koji je na mestu predsednika od 2016. godine.

Kako piše Euronews, poput mnogih zemalja Balkana i istočne Evrope, Moldavija je razapeta između dve sile: na zapadu Rumunije i Evrope i na istoku - Rusije. Dodon je proruski nastrojen i trudi se da neguje veze sa Vladimirom Putinom.

Suprotno tome, Sandu se smatra proevropskim kandidatom, koja budući put Moldavije vidi kod susedne Rumunije u pogledu evropskih integracija.

- Prvenstveno smo zainteresovani za sprovođenje odredbi Sporazuma o pridruživanju EU, koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta upravljanja institucija, dobrobit i bezbednost građana - kaže ona.

"Slobodna i napredna evropska zemlja"

 

Moldavija je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU 2014. godine nakon ekonomskog embarga protiv te zemlje od strane Rusije. Sada 70 odsto izvoza Moldavije ide na evropska tržišta.

- Moldavski građani osećali su evropsku podršku tokom godina, videli su kako EU šalje pomoć, sredstva i resurse. Naročito tokom ove pandemije, rumunska i evropska podrška je bila korisna. Ljudi vide razlike i žele da žive u slobodnoj i prosperitetnoj evropskoj zemlji. I mi smo spremni za ovu promenu - rekla je ona.

Čak i za jednu malu zemlju, moldavske proevropske stranke su dobro povezane u Briselu.

- Kada me neko u Evropi pita da li vredi podržati Moldaviju, odmah odgovaram: Da! A kada neko pita ko najbrže može dovesti Moldaviju do uspega, odmah odgovaram: Maja Sandu - rekao je Donald Tusk, predsednik Evropske narodne partije.

Međutim, od 1991. godine, kada je Moldavija proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza, proruski i nacionalistički političari koriste veze sa Zapadom, posebno sa NATO, za plašenje određenih kategorija građana u moldavskom društvu. U stvarnosti, kaže Sandu, veze Moldavije sa transatlantskim savezom su uvek bile jake, bez obzira na stranku koja je na vlasti.

Vojna parada, Moskva 2020, polaganje cveća

Dodon na paradi u Moskvi; Foto: Tanjug/AP

- Dodon pokušava da iskoristi ove strahove da mobiliše svoje biračko telo. Međutim, postoji doza licemerstva jer je Moldavije u institucionalnim vezama sa severnoatlantskim savezom. Poslednjih godina je nekoliko vlada prihvatilo saradnju sa NATO - kaže ona.

Takođe, kaže da nije evroskeptik "da bise fokusirala na navodne neuspehe evropskog projekta na zapadnom Balkanu".

Ako bude izabrana, Sandu želi da obnovi odnose sa susednom Rumunijom i Ukrajinom, koje je oštetio Dodon, koji nije posetio nijednu od ove dve zemlje od kad je izabran 2016. godine.

- Vreme je da ponovo pokrenemo dinamičnu, odgovornu spoljnu politiku, u korist građana Moldavije. Ne nameravamo da se fokusiramo samo na jačanje odnosa sa razvojnim partnerima na Zapadu, a takođe ćemo raditi na rešavanju problema u odnosima sa Ruskom Federacijom, polazeći od interesa naših građana - navela je ona.

"Belorusija bi trebalo da bude upozorenje Belorusiji"

 

Razlika u mišljenju između Sandu i njenog suparnika nije ništa manje očigleda i kada je reč o reakcijama na događaje u Belorusiji. Dodon je jedan od malobrojnih lidera koji su Aleksandru Lukašenku čestitali na uspehu na nedavnim izborima.

Sandu kaže da Belorusija služi kao "upozorenje za Moldaviju".

- Događaji u Belorusiji postaju izuzetno relevantni za Moldaviju. Poruka koja dolazi je da danas postoji "nulta tolerancija" na prevaru narodne volje - dodala je.

Osim predsedničkih 1. novembra, Sandu će morati da obrati pažnju i na parlamentarne izbore koji će uslediti nakon toga.

- Trenutni parlament više ne predstavlja volju naroda i izgubio je svoj legitimitet, jer su poslanici posvećeni interesnim grupama, a ne nacionalnom interesu - navodi ona.

Moldaviju trenutno predvodi koalicija proruske Socijalističke partije (PSRM) i Demokratske partije (PDM).

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TIHI

    26. septembar 2020 | 15:08

    Gdje se dolari ubrizgaju, nema sale.

  • FANTOM

    26. septembar 2020 | 16:25

    Ovi zapadnjaci kao baba Vanga. Sve znaju unapred i koji će scenario biti i ko treba da pobedi. Ako se desi da plaćenici nisu obavili posao onda slede sankcije i novi se diktatori veštački proizvode. Novi način kolonizacije. Pitam se čija smo mi već kolonija? Jesmo li mi izabrali poslušne ,jer jedino zapad kod nas nije osudio vlast za nepoštene izbore i nije podržao opoziciju. Ljuljaj Mico kukovima dok igra Đurđa.

  • jovo

    26. septembar 2020 | 20:21

    Narid je sit jednoumlja neka jedan put na dan jede ali dosta bre vise da lazete o zapadu .Kad bi se otvorila granica svi bi tami a ko ce u Rusiju Pod Putinom ili S.Koreju.Hvala za objavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA