Putinov "mali" vodi istragu o trovanju Navaljnog: Osumnjičen da je ubio Litvinjenka polonijumom

Lugovoj je svojevremeno radio za KGB

  • 4
Andrej Lugovoj

Foto: Printscreen/Youtube/ AP Archive

Ruski špijun za kog se sumnja da je ubio nekadašnjeg obaveštajca Aleksandra Litvinjenka, biće jedan od vodećih istražitelja u slučaju navodnog trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Andrej Lugovoj (54), jedan je od visokih funkcionera Komiteta za borbu protiv korupcije, a važi za bliskog saradnika predsednika Rusije Vladimira Putin.

Lugovoj je svojevremeno radio za KGB, a britanske vlasti ga potražuju zbog trovanja Litvinjenka polonijumom 2006. godine, ali je Rusija odbila da ga izruči, prenosi “Daily Mail”.

Navaljni, koji je jedan od najoštrijih Putinovih kritičara, izašao je pre nekoliko dana iz bolnice u Berlinu pošto je navodno otrovan novičokom.

Njegovo stanje se "dovoljno popravilo" da bi mogao da bude premešten iz akutne stacionarne nege, saopštila je klinika Šarite koja ga leči, dodajući da lekari veruju da je "potpun oporavak moguć".

Navaljni se pre nekoliko dana probudio iz kome i skinut sa respiratora. Dokazao je da se oporavlja objavljivanjem svoje fotografije iz bolnice na društvenim mrežama.

Podsećanja radi, Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Sibira za Moskvu, nakon čega je avion prinudno sleteo u Tomsku, a 20. avgusta je prebačen na lečenje u Nemačku.

Nemački stručnjaci izneli su tvrdnju da je Navaljni otrovan ruskim nervenim agensom tipa "novičok", dok Moskva smatra da nije videla dokaz o tome da je reč o trovanju.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    28. septembar 2020 | 21:16

    Imate li vi bre Rusi mišomora:)

  • zoki50

    28. septembar 2020 | 21:44

    Ruska posls kso i uvek!Ubijaju ljude unJermeniji ,a oni u isto vreme prodaju orazju i i jednima i drugima.Toliko o pravoslavlju.

  • Crni

    29. septembar 2020 | 01:00

    Ko god da je ucio u skoli ili npr u vojsci o bojnim otrovima lako moze zakljuciti da je ovo farsa sa bojnim otrovom novicok. Kada procitate samo kako deluje i u kom vremenu morao bi najmanje jos neko da bude otrovan. Ako je stvarno otrov bio u flasici vode u hotelu nebi izasao verovatno preko praga sobe a ne hotela a on je prosao pola rusije. Mnogo suplja prica kao Rus u Britaniji u Solsberiju mislim isto otrovani novicokom samo njih dvoje ultra suplja prica mnogo lose rezirano. Mozda je genetski otrov napada samo Ruse pobegulje i neposlusne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA