≫ 

"Politička katastrofa za Trampa": Hoće li se predsednik povući iz trke i mogu li se izbori odložiti?

Čak i ako on i prva dama Melanija Tramp nisu u mnogo lošem stanju, lekarski saveti sugerišu da se oni izoluju najmanje deset dana nakon pojave simptoma, što je skoro pa polovina preostalog vremena koje je ostalo u kampanji

  • 13
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp prebačen je u bolnicu nakon što je testiran pozitivno na korona virus. Vest koja je obišla svet dolazi u najgorem trenutku jer je kampanja za predsedničke izbore u punom jeku, a pitanje je kako će se sve sada nastaviti.

Do predsedničkih izbora ostalo je tridesetak dana, a jedno od ključnih pitanja je - šta sad?

Tramp neće imati drugog izbora već da se primiri u kampanji na druži period. Iako su iz Bele kuće naveli da on ima blage simptome, neki izvori navode da satima ima visoku temperaturu. Čak i ako on i prva dama Melanija Tramp nisu u mnogo lošem stanju, lekarski saveti sugerišu da se oni izoluju najmanje deset dana nakon pojave simptoma, što je skoro pa polovina preostalog vremena koje je ostalo u kampanji.

"Politička katastrofa"

Trampov pozitivan test na koronu je politička katastrofa za njegovu kampanju, piše CNN, s obzirom na to da već zaostaje za rivalom Džoom Bajdenom u nekim državama. Ova situacija dovela je do veće krize vlade i nacionalne bezbesnosti u već problematičnom momentu.

Sledeća debata, tačnije njeno održavanje 15. oktobra, je pod znakom pitanja.

Iako je potpredsednik Majk Pens negativan na korona virus, nalazi se u velikom žarišu, pa je pitanje da li će se i njegova debata sa Kamalom Haris održati u sredu.

Osim u slučaju da je potpuno onesposobljen, Tramp će i dalje biti u mogućnosti da koristi Tviter, a verovatno će imati i otvorenu liniju za konzervativne medije tokom izolacije.

Pod kojim uslovima izbori mogu da budu odloženi?

S obzirom na to da će period izolacije uticati na predsedničku kampanju, postavlja se pitanje u kojim slučajevima izbori mogu da budu odloženi.

Prema zakonu, predsednički izbori održavaju se u utorak nakon prvog ponedeljka u novembru, svake četvrte godine, što znači ove godine 3. novembra.

Odluka o promeni datuma nije na predsedniku. Većina oba doma Kongresa morala bi da glasa za promenu, što je malo verovatno jer znači da bi moralo da prođe preko Predstavničkog doma, gde većinu imaju demokrate.

Čak i ako se datum promeni, američki ustav utvrđuje da mandat predsednika traje četiri godine, što znači da će on Trampu automatski isteći u podne 20. januara 2021. godine.

Izmena datuma zahtevala bi amandman na ustav, što je opet malo verovatno.

Video: Šta se sve tačno desilo ispred Bele kuće dok su agenti odvodili Trampa na sigurno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    3. oktobar 2020 | 07:56

    Ne da se nece povuci nego ce pohapsiti sataniste sirom sveta

  • Okocha

    3. oktobar 2020 | 07:55

    Ma ne lupajte, izaci ce za 5 dana nikad jaci.

  • Jedan od nas

    3. oktobar 2020 | 08:07

    Naše državno rukovodstvo nas već 2 meseca vuče u propast! Prvo:zahladneli smo odnose sa bratskom Rusijom, misleći da ćemo imati podršku iz SAD. A svi znamo da je naše rukovodstvo više podržavalo Hilari Klinton 2016te, kada je pobedio Tramp, zbog čega smo već imali problema 2016te. Više nikada nismo trebali da podržavamo ni jednog od oba kandidata na izborima u SAD, kao što nikada ne smemo da imamo loše odnose sa bratskom Rusijom. Sa bratom možeš da se u nečemu ne slažeš, ali se nikada, nikada ne svađaš! Drugo: Evo u kakvu nas je opasnost dovelo naše sadašnje državno rukovodstvo. Da ponovim, umesto da se poprave odnosi sa Rusijom, ništa se ne čini po tom pitanju! A sada postoji i mogućnost da u SAD pobedi kandidat kojeg naše rukovodstvo nije podržalo, okoreli srbomrzac, Džo Bajden. Šta ćemo onda!? Šta će tada predsednik Vučić da kaže u svoju odbranu? Kako će da opravda svoju katastrofalnu spoljnu politiku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA