Kirgistan zatvorio granice, ne znaju gde im je predsednik: Policija ga i ne traži, imaju preča posla

MUP poručio da ne zna gde se nalazi predsednik i da ga ne traže jer imaju preča posla

  • 2
Kirgistan, demonstracije Foto: Tanjug/AP

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov je misteriozno nestao, a ta država je donela odluku da zatvori granice u cilju bezbednosti, nakon što su poništeni rezultati parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Podsetimo, pre 3 dana su u toj zemlji izbili neredi nakon što su partije bliske predsedniku Ženbekovu proglasile pobedu na osnovu preliminarnih rezultata izbora održanih u nedelju.

Nakon toga Centralna izborna komisija donela je odluku o poništenju izbora a pod pritiskom više hiljada demonstranata vlada je podnela ostavku.

Tokom noći parlament nije uspeo da obezbedi kvorum za zasedanje što je dovelo do vakuuma u vlasti u Kirgistanu, a od jutros se ne zna gde se nalazi Ženbekov. Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da nije uključeno u potragu za predsednikom, jer su fokusirani na održavanje mira u zemlji.

- Nismo upoznati sa tim gde se predsednik nalazi. Ni ne tražimo ga, imamo sad važnije stvari, a to je da uspostavimo mir u zemlji - rekao je ministar unutrašnjih poslova Kursan Asanov.

S druge strane iz kabineta predsednika poručuju da je on dobro i da se nalazi u Biškekeu.

- Lično je uključen u političke pregovore i trudi se da ponovo uspostavi mir  - rekla je Ženbekovljeva portparolka Tolgonaja Stamalijeva.

Istovremeno, nepoznato je gde se nalazi i premijer Kubatbek Boronov.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Kirgizije Omurbek Suvanalijev izjavio je da je zbog bezbednosti odlučeno da se zatvore granice države i dodao da se najviši državni zvaničnici nisu pojavljivali u javnosti od početka protesta. Na internetu je objavljeno nekoliko obraćanja predsednika, ali nije poznato gde su snimljena.

- Zvaničnici koji su napustili radna mesta nalaze se na tajnim mestima. Ne možemo tačno reći gde. Mnogi se kriju. Deo njih, kao Boronov, insistiraju da rade rade od kuće i da nisu podnosili ostavke. Revanšista ima mnogo, što može dovesti do velikih sukoba - naveo je on.

Video: Demonstranti u Kirgistanu oslobodili bivšeg predsednika iz pritvora, upali u Vladu i Skupštinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    8. oktobar 2020 | 14:04

    Zna sigurno Putin gde je on pobegao

  • coach

    8. oktobar 2020 | 11:49

    Jesnostavno narodi vise nece da budu zivi stiti izmedju rusije i drugih zemalja, dosadilo im je da im budu sateliti i da se ne razvijaju i bedno zive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA