≫ 

Policija uhapsila 13 osoba da su planirali otmicu guvernerke Mičigena. Ona za sve krivi Trampa

Hapšenja su privukla posebnu pažnju usled političkih tenzija pred predsedničke izbore

  • 1
Demokratska guvernerka MIčigena Grečen Vitmer, pokušaj otmice Grečen Vitmer, Foto: Tanjug/AP

Federalne i lokalne vlasti u Sjedinjenim Američkim Država saopštile su da je podignuta optužnica protiv 13 osoba zbog sumnje da su planirali teroristički akt kidnapovanja guvernerke Migičena Grečen Vitmer.

Kako javlja CNN, plan je bio da se sklone sa vlasti činovnici vlade koji prema mišljenju osumnjičenih “krše Ustav Amerike”.

Šest osoba optuženo je na federalnom nivou za zaveru da se počini otmica, a sedam ljudi koji su povezani sa militantnom grupom “ Wolverine Watchmen" optuženi su na nivou savezne države, otkrio je državni tužilac Mičigena Dejna Nesel.

- Osobe u pritvoru države sumnjiče se da su pokušale da otkriju adresu stanovanja policajaca kako bi ih pronašli, da su pretili ljudima kako bi izazvali civilni rat. Takođe, obučavali su se i planirali napad na zgradu skupštine Mičigena i kidnapovanje zvaničnika vlasti, uključujući i guvernerku te države - kazala je Nesel.

Hapšenja su privukla posebnu pažnju usled političkih tenzija pred predsedničke izbore. Kako navodi CNN, Vitmer je u nekoliko navrata bila na meti kritika desničarskih grupa, koje su kritikovale način na koji je ona odreagovala na pandemiju korona virusa.

Guvernerka se u intervjuu za tu TV mrežu zahvalila policajcima koji su uhapsili osumnjičeni.

- Ovo je nešto sa čime se nikada nismo susretali. Hrabri muškarci i žene položili su svoje živote kako bi moja porodica i ja bili bezbedni. Zahvalna sam na njihovom radu - istakla je ona.

Tramp je kriv za sve

Vitmer je kazala da je znala da će ovaj posao biti težali, ali je istakla “da nije mogla ni da zamisli da će biti ovako”. Guvernerka, koja je članica Demokratske partije, za ovaj sled događaja posebno je okrivila predsednika Amerike Donalda Trampa, koji je u više navrata odbio da osudi desničarski orijentisane grupe.

Donald Trump Tramp Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

- Predsednik je prošle nedelje stajao pred američkim narodom i odbio da osudi bele supremiste i grupe kao što su dve militantne grupe u Mičigenu. On im je rekao da ostanu u pripavnosti - istakla je Vitmer.

- Te grupe nisu doživele predsednikove reči kao kritiku, već kao poziv na ujedinjenje, kao poziv na akciju. Kada naši lideri govore, njihove reči nešto znače, nose određenu težinu - dodala je ona.

Video: Donald Tramp napustio bolnicu u kojoj se nalazio zbog korona virusa i vratio se u Belu kuću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA