Srbi lude sa bahatim komšijama koji partijaju celu noć: Evo zašto u Nemačkoj poštuju kućni red

Obično "tišina" počinje u 22 sata i završava u 6 ili 7 časova ujutro

  • 6
Solingen Zolingen Nemačka ubistvo deca mama Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj postoji zakonom predviđen popodnevni odmor, odnosno “ruhezeit", kako bi se osiguralo da niko ne mora da trpi neprekidnu buku u svako doba dana.

Naime, vlada zabluda je da postoje opšta razdoblja odmora koja se primjenjuju u celoj zemlji. Zapravo svaka država i opština mogu da odrade sopstveno vreme odmora. Stanodavac može takođe da napiše svoja pravila odmora u kućnom redu. Obično "tišina" počinje u 22 sata i završava u 6 ili 7 časova ujutro.

Nedelja i državni praznici takođe se smatraju "mirnim" danima. U subotu nema posebnih razdoblja odmora, jer se to obično smatra radnim danom – osim ako je taj dan državni praznik. Ni mirna razdoblja u vreme ručka nisu regulisana u celoj zemlji. Nekada su bile češće te norme, ali nekoliko saveznih država više nema fiksno pravilo o tome.

Na primer, nemačka država Hesen imala je zakonski propisan popodnevni odmor u vreme od 13 do 15 sati, ali ga je ukinula početkom 2000-ih. Obično je na opštinama da odrede razdoblja odmora tokom dana. Na primer, u nemačkim gradovima gde su smeštena prirodna lečilišta kao što su banje, u većini slučajeva postoji podnevni odmor od 12 ili 13 do 15 sati. U to vreme ne sme da bude preterane buke, navodi portal Fenix.

Ovo su neke aktivnosti koje bi trebalo da budu izbegnute kako ne biste naljutili suseda, stanodavca ili dolazak službenika iz Kancelarije za red i mir.

* Uključivanje mašine za veš

* Usisavanje

* Glasna muzika

* Pevanje ili sviranje instrumenata

* Košenje trave

* Bušenje, udaranje čekića ili drugi vidovi majstorisanja

* Glasno vikanje ili razgovaranje

* Recikliranje staklenih boca

Poruka za komšije

Ako neko živi u stambenoj zgradi i želi da napravi žurku, najbolje je da napiše poruku kako bi obavestio komšije. U obaveštenju trebalo bi da navedete da mogu da dođu i kažu vam ukoliko bude preglasno ili možda čak i da ih pozovete na zabavu.

Međutim, kako navodi hrvatski portal, trebalo bi da imate na umu da susedi zadržavaju pravo da dođu i kažu da se neko stiša ako je preglasan. Oni, takođe,  mogu da se žale i stanodavcu. Ako se neko ne pridržava pravila, može da se suoči s iznerviranim susedom, posetom policije, novčanom kaznom, pismom od stanodavca, pa čak i isterivanjem iz kuće.

Ako se radi o jednokratnim smetnjama, kao što su žurke u kasnim satima, policija može da se pojavi na vratima i zatražiti da se prestane sa bukom. Ako se neko ne pridržava pravila, policija može da konfiskuje muzičku opremu ili da kaže gostima da odu. U oba slučaja sledi kazna zbog remećenja javnog mira. U teoriji biste mogli da se suočite sa novčanom kaznom do nekoliko hiljada evra, ali obično se radi o trocifrenim kaznama za jedan prekršaj.

Ukoliko redovno ometate vreme odmora, na primer puštanjem glasne muzike nedeljom ili bučnim prepirkama u stanu, susedi bi mogli da se obrate osobi koja iznajmljuje stan. Stanodavac može da upozori na remećenje mira, a u mogućnosti je čak i da raskine ugovor o iznajmljivanju stana ukoliko stanar nastavi sa stvaranjem buke tokom perioda za odmor.

Video: Gvozdena disciplina je ključ uspeha: U Nemačkoj ne nose maske, al jedno pravilo poštuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iwan

    13. oktobar 2020 | 22:20

    Idem ti zemlju u kojoj u 21 uveče nema živ čovek na ulici

  • HANOVER

    14. oktobar 2020 | 05:47

    RED RAD I DICIPLINA .🇩🇪

  • Nyx

    14. oktobar 2020 | 03:45

    Ne lupetajte...nista od napisanog nije istina. Zivi se kao i u Srbiji.....lupa se, buse se zidovi, usisava se, ukljucuje ves masina itd...u skoro svako pa doba dana....a dzangrizavih komsija ima svuda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA