≫ 

Tramp ili Bajden? Istraživanje otkrilo ko bi pobedio na izborima u SAD da se održavaju danas

U istraživanju javnog mnjenja učestvovalo je 2.003 ispitanika

  • 12
Donald Tramp, Džo Bajden

Džo Bajden i Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Izborna “groznica” već uveliko drma Sjedinjene Američke Države. Da li će aktuelni predsednik Donald Tramp osvojiti drugi mandat ili će ga na toj funkciji zameniti Džo Bajden, pitanje je koje mori tamošnju, ali i svetsku javnost.

Istraživanja javnog mnjenja, sa druge strane, smatraju da je trka već gotova. Naime, prema istraživanju kompanije Opinium Research i britanskog lista “Guardian”, Bajden bi ubedljivo pobedio da se kojim slučajem izbori odvijaju danas, a ne 3. novembra. Razlika je velika: 57 odsto ispitanika glasalo bi za Bajdena, dok bi 40 odsto birača svoj glas dalo Trampu.

Razlika od 17 odsto još je veća od istraživanja koje je ranije u oktobru sproveo CNN. Prema tim rezultatima, Bajdenu bi po tom istraživanju pripalo 57, a Trampu 41 odsto glasova. Mediji tvrde da Bajdenu malo fali da obori rekord Ronalda Regana iz 1984. godine kada je reč o podršci glasača. Regan je na tim izborima ubedljivo pobedio i stigao do drugog mandata.

“Gotov je”

 

Izbori su samo tri nedelje od nas, a milione glasača već je glasalo. Prema oceni nekih analitičara, Republikanci koje predstavlja Tramp navodno se boje izbornih trka za predsednika, Senat i Predstavnički dom. Ed Rolins, koji je savetnik u protramposkom komitetu, kazao je za “Njujork Tajms” da će borba biti teška, čak je maltene već priznao i poraz.

- Politička okolina u kojoj je predsednik je užasna. Ovo je brutalna bitka - istakao je Rolins.

Na pitanje novinara da li Tramp može da okrene stvari u svoju korist, Rolins je kratko odgovorio:

- Gotov je.

Korona mu "došla glave"?

 

Istraživanje koje su sproveli Opinium Research i “Guardian” implicira da su na raspoloženje ispitanika uticali smrt Vrhovnog sudije Rut Bader Ginsburg, prva debata Trampa i Bajdena, kao i žarište korona virusa u Beloj kući.

U istraživanju su učestvovalo 2.003 ispitanika starijih od 18 godina, a urađeno je između 8. i 12. oktobra. Intervjui su rađeni on-line.

Trampi glasači su izuzetno lojalni i i dalje se pojavljuju na njegovim mitinzima. Međutim, neki smatraju da postoje dokazi da se neki Amerikanci okreću protiv njega, čak i u saveznim državama kao što su Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin.

Prema nekim podacima, skoro dve trećine glasača koji su mu 2016. godine dali podršku, navodno neće 3. novembra glasati za njega zbog načina kako je odgovorio na pandemiju koronavirusa.

Srbi zdušno podržavaju Trampa

 

Sa druge strane, birači srpske nacionalnosti u velikoj meri podržavaju Trampa i žele da osvoji novi mandat. O tome govori i inicijativa "Srbi za Trampa 2020", koji su u Viskonsinu i Merilendu organizovali mitinge podrže prvom čoveku Amerike.

Video: Srbi iz Amerike organizovali skupove podrške Trampu

- Pored našeg primarnog cilja, a to je izbor predsednika Trampa za drugi mandat, jako je značajno da se pokret "Srbi za Trampa 2020" afirmiše i napravi jake kontakte na lokalnim nivoima, u distriktima gde živi srpsko rasejanje. To je najdirektniji način da utičemo na odluke koje se tiču naše zajednice, kako bi se one prenele i na državni nivo - rekla je ranije prof. dr Olga Ravasi, pokretač i predsednica inicijative.

Politički analitičar Branko Radun ranije je za "Politiku" kazao da naši sunarodnici širom sveta pamte bombardovanje Srbije, za šta najviše okrivljuju Klintonovu administraciju. Podseća da na prošlim izborima izbor nije bio težak, imali su Hilari Klinton protiv Donalda Trampa. Većina je zapravo glasala protiv Hilari i tako dala podršku Trampu.

- Danas je slična situacija, Tramp ima stratešku prednost u odnosu na Bajdena koji je devedesetih bio jedan od najgorljivijih zagovornika kažnjavanja i bombardovanja Srbije i Republike Srpske. Pored toga srpska zajednica u SAD uglavnom je konzervativnog opredeljenja pa je i zbog toga podrška Trampu veća no što je imaju kandidati demokrata. Sporazum u Vašingtonu će isto tako povećati procenat podrške koju ima Tramp u odnosu na Bajdena koji važi za albanskog i muslimanskog lobistu - objasnio je Radun.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    14. oktobar 2020 | 11:22

    Bajden je senilan starac,politiku će voditi "demokrate " koje podržavaju korporacije za proizvodnju oružja...počinju ratovi,bombardovanja,upotreba novih oružja...

  • Hulk

    14. oktobar 2020 | 10:39

    Amerika ima 380 miliona ljudi a uzorak od 2000 je manji od crnog ispod nokta. Tako je bilo i pre 4 godine pa na kraju stativa.

  • JO

    14. oktobar 2020 | 10:41

    Ako ne pobedi Tramp nama u americi nema života. Moraćemo nazad u Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA