≫ 

Stručnjaci tvrde: Hiljade života bilo bi sačuvano do Božića ukoliko se uvede dvonedeljna blokada

Naučnici predviđaju kako bi dvonedeljna blokada u Velikoj Britaniji mogla da spreči između 5.000 i 140.000 prijema u bolnice do januara

  • 0
Velika Britanija korona virus kafići barovi Foto: Tanjug/AP

Hiljade smrti od korona virusa moglo bi da bude sprečeno pre Božića u Velikoj Britaniji ukoliko se uvede blokada na dve nedelje, rekli su dvojica vladinih zdravstvenih stručnjaka.

Između 3.000 i 107.000 smrti moglo bi da bude izbegnuto do januara, prema Grejemu Medliju i Metu Kilingu, iz grupe koja se bavi hitnim slučajevima, odnosno iz grupe za pandemiju, prenosi Sky News.

Oni su za Financial Times rekli da će u sredu objaviti zajednički rad u kojem će predstaviti efekte kratke blokade između 24 oktobra i 7. novembra.

Izveštaj koji je u ponedeljak objavljen otkriva kako su naučnici predlagali hitnu blokadu pre tri nedelje kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Lider laburista Kir Starmer kasnije se pozvao na blokadu u televizijskom obraćanju, rekavši kako je jasno da vlada više ne prati nauku. On je upozorio kako je "potreban drugi kurs", jer vladin plan za korona virus "jednostavno ne funckioniše".

Proteklih nedelja slučajevi brzo rastu širom Velike Britanije, a stručnjaci su trend porasta nazvali "zabrinjavajućim".

Medli i Kiling predviđaju kako bi dvonedeljna blokada mogla da spreči između 5.000 i 140.000 prijema u bolnicu do januara. U izveštaju se kaže da bi kratko trajanje moglo da "ograniči ekonomsku štetu" zaključavanja, u vreme kada se industrije poput ugostiteljskog sektora već muče.

Kratka blokada, prema rečima profesora, mogla bi da vladi da vremena da radi na drugim merama za kontrolu pandemije.

Iako su naučnici fokusirali svoj izveštaj na školsko polugodište u oktobru, "ista logika mogla bi da se primeni na božićne praznike, ili na polugodište u proleću".

Vlada Velike Britanije kritikovana je što nije uvela striktnije mere u borbi protiv korona virusa. Iz Dauning strita brane svoju odluku, rekavši da su se naučnici složili da se u obzir uzmu i ekonomski uticaj i štete ogrančenja.

Video: Lekari jesi superheroji ali svoju posvećenost podigli su na novi nivo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA