Najbogatiji kralj na svetu ostao bez prijatelja, upozorila ga Merkelina vlada: Vratio se na Tajland

Mesecima unazad traju protesti u Bangkoku, na kojima se zahteva ograničenje kraljevih ovlašćenja, smena premijera Tajlanda i nov Ustav

  • 2
Kralj Maha Vajiralongkorn Foto: Tanjug/AP

Kralj Tajlanda, verovatno najbogatiji monarh na svetu, ostaje bez prijatelja i kod kuće i u inostranstvu.

Kralj Maha Vačiralongkorn (68), poznat i kao Rama X, koji najveći deo vremena provodi u Nemačkoj, u hotelu u bavarskim Alpima, u pratnji harema sa 20 konkubina, dobio je upozorenje od vlade Angele Merkel da ne vodi državne poslove sa nemačkog tla.

Njegov boravak tamo, koji je otkriven na početku koronavirusne krize kada je hotel tražio posebnu dozvolu da ostane otvoren, postao je tačka ključanja neviđenih protesta na Tajlandu protiv represivne države i njene polubožanske kraljevske porodice.

Kralj Maha Vajiralongkorn, hotel Printskrin: Youtube/story-for-u.com, Tanjug/AP

Proteste su "zapalili" izveštaji kraljevog enormnog bogatstva, koje je londonski Financial Times procenio na 30 do 40 milijardi dolara, nakon što su suvereni fondovi efektivno stavljeni pod njegovu direktnu kontrolu nakon uspešnog puča 2014. godine.

Veruje se da je Rama X najbogatiji kralj na svetu, prenosi Daily beast.

Izveštaji o njegovom raskošnom životu u luksuznom hotelu u Garmiš-Partenkirhenu, u kojem je boravio sa svojih 20 konkubina, uključujući i njegovu četvrtu ženu, nisu pomogli njegovom imidžu kod kuće, ali ni u inostranstvu.

Ni "titula" njegove devojke ne dolazi bez rizika, što pokazuje sudbina njegove zvanične ljubavnice, Sininati Vongvadžirapakdi (35). Tako je u oktobru 2019. godine objavljeno da su joj oduzete sve titule, jer je bila nezahvalna i pokazala rivalitet prema kraljici Sutidi.

Sinenant, partnerka tajlandskog kralja Kralj sa svojom ljubavnicom Foto: Tanjug/Thailand Royal Office via AP

Veruje se da je provela 10 meseci u zatvoru, ali je nedavno objavljeno da ju je kralj pomilovao, nakon čega se pridružila njegovom haremu u Nemačkoj.

Kralj Maha navodno ima i neverovatno flotu od 38 aviona i helikoptera, koje koristi samo kraljevska porodica.

Zbog boravka u Nemačkoj neki protestanti su počeli da ga zovu "Nemcem".

"Kralj da ne vodi državne poslove dok je u Nemačkoj"

Iako se u subotu vratio na Tajland i očekuje se da će tamo ostati do kraja meseca, kraljevo de fakto prebivalište u Bavarskoj počelo je da podiže obrve i u Nemačkoj, s tim što je vlada Merkelove prošle nedelje izričito rekla da bi tajlandski kralj trebalo da prestane da obavlja državne poslove dok je u Nemačkoj.

Marija Adebar, portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je vlada više puta naglasila ambasadoru Tajlanda u Berlinu da "spoljne poslove ne treba da vodi sa nemačkog tla".

- Mi smo svoj stav vrlo jasno izrazili - rekla je ona.

Ovo pitanje stiglo je i do nemačkog parlamenta. Poslanik Fritjof Šmit, iz opozicione stranke Zeleni, pitao je zašto je nemačka vlada mesecima dozvoljavala kralju da se iz Bavarske bavi unutrašnjom politikom.

Šmitu, zajedno sa mnogim Nemcima, neprijatno je što njihova zemlja možda efikasno obezbeđuje sedište represivnog režima: Šmit je naveo primer kraljeve uloge u jednostranom sprečavanju njegove starije sestre, princeze Ubolratane Rajakania, da se kandiduje na izborima u martu.

Šmit je pitao i da li je Nemačka spremna da pregovara sa EU o ponovnom zamrzavanju pregovora o slobodnoj trgovini, sve dok "hunta nastavlja da blokira put ka demokratiji na Tajlandu".

EU je prekinula kontakt sa Tajlandom na svim nivoima nakon puča 2014. godine, ali je nastavila trgovinske pregovore nakon opštih izbora prošle godine na kojima je Prajut Čan-oča vraćen na funkciju civilnog premijera.

Rigorozni zahtevi sprečavaju direktnu kritiku monarhije, njegovog domaćinstva, pa čak i kućnih ljubimaca, a prvi put se protiv njih otvoreno i široko protestuje u zemlji, kao i protiv vlade, na demonstracijama koje vode studenti.

Demonstranti traže smenu premijera i nov Ustav

Hiljade demonstranata protestuje u Bangkoku proteklih meseci i pozivaju na reformu monarhije radi ograničenja kraljevih ovlašćenja, smenu premijera Prajuta Čan-oča, bivšeg vođe hunte i na nov ustav i izbore.

Oni su i proteklih dana bili ispred zgrade vlade u Bangkoku da traže ostavku premijera Prajuta Čan-oča i novi Ustav.

Tokom proteklih meseci izvršen je do sada najsnažniji pritisak na poredak, kojim veoma dugo dominiraju vojni krugovi i kraljevska palata.

- Dole diktatura, živela demokratija - uzvikivali su demonstranti na putu ka Spomeniku Demokratiji, gde su se konfrontirali sa okupljenim rojalistima.

Demonstranti su podigli tri prsta, koji je postao simbol protesta, kada je prolazila kolona vozila sa kraljem Mahom.

Tajland ima dugu istoriju političkih nemira i protesta, ali novi talas započeo je u februaru nakon što je sud naložio raspuštanju nove demokratske opozicione stranke.

"Future Forward Party" (FFP) pokazala se posebno popularnom među mladima, glasačima koji su izašli prvi put i dobila treći po veličini broj parlamentarnih mesta na izborima u martu 2019. godine, na kojima je pobedilo aktuelno vojno rukovodstvo.

Protesti su ponovo pokrenuti u junu kada je istaknuti prodemokratski aktivista Vančalearm Satsaksit nestao u Kambodži, gde je bio u egzilu od vojnog puča 2014. godine.

Gde se nalazi i dalje nije poznato, a demonstranti su optužili Tajland za njegovo kidnapovanje, što vlada i policija negiraju.

Video: Istorijski trenutak ženidbe tajlandskog kralja i njegovog glavnog bodigarda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA