≫ 

Danski kuvar u penziji prodro do samog vrha tajne službe Kim Džong Una: Sve ovo je otkrio

Jedan Danac, kuvar u penziji, iz razonode je uspeo da prodre do samog vrha tajne službe Severne Koreje

  • 1
Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Urlihu Larsenu zapravo ni samom nije jasno zašto se upustio u dvostruki život špijuna na misiji u Severnoj Koreji. On živi sa porodicom u predgrađu Kopenhagena i radio je kao kuvar dok nije otišao u prevremenu penziju. A onda Severna Koreja. "Dakle, zapravo ni sam to ne znam tačno. Ja sam uvek bio sasvim običan čovek", kaže Danac zbog kojeg su sad svi na nogama, a pogotovo Ujedinjene nacije.

On je glavni junak dokumentarne serije Danske televizije i taj "sasvim običan" Danac sigurno nije lik kakvog bi mogli da zamislite na velikom ekranu u nekom špijunskom filmu. Ali on zaista jeste uspeo da otkrije planove i poslove tajnih službi Severne Koreje pa je utoliko i dokumentarac Muldvarpen - undercover i Nordkorea (Krtica - undercover u Severnoj Koreji) zanimljiv ne samo televizijskoj publici, piše DW.

Jer u dokumentarnoj seriji Danske televizije, realizovane sa švedskom stanicom SVT i britanskim BBC-ijem, sasvim jasno se vidi kako vodstvo Severne Koreje na sve načine pokušava da zaobiđe sankcije Ujedinjenih nacija i kako je spremno da isporučuje i drogu i oružje da bi zaradilo novac i došlo do nafte.

"Prijatelj" Severne Koreje

Za Larsena je sve počelo gotovo slučajno i tek iz znatiželjnog zanimanja za tu izolovanu zemlju. I on je video dansku komediju "Crvena kapela" Madsa Brugersa koja ismejava režim u Pjongjangu, pa je bivši kuvar nakon toga stupio u društvo dansko-severnokorejskog prijateljstva. To je prilično čudna i dosadna skupina, kako sam kaže. Ali makar inače povučen, u tom društvancu se brzo penje u hijerarhiji i susreće se s predsednikom Međunarodnog udruženja prijatelja Severne Koreje (KFA), jednim Špancem plemićkog porekla koji se lično zalaže za interese Severne Koreje.

Iz nekog razloga, Larsen postaje njegov poverljivi saradnik i po prvi put putuje u Severnu Koreju. Sve dublje ulazi u tajni život o kojem čak ni njegova žena ništa ne zna. U deset godina koliko će potrajati ta njegova špijunska karijera uspeo je da postane značajna ličnost KFA, a preko severnokorejskog ministarstva kulture se sve više približavao osobama iz samog vrha te zemlje - i njene tajne službe.

Podzemna fabrika droge

Vrhunac je bio kad je s partnerom "Mister Džejmsom" i navodnim skandinavskim preduzetnikom, bivšim pripadnikom Legije stranaca i narko-dilerom, počeo pregovore s visokim predstavnicima Severne Koreje o kupovini čitavih oružanih sistema i proizvodnji narkotika.

Plan bi svakom normalnom čoveku trebalo da zvuči i više nego fantastično: u Ugandi bi trebalo da izgrade podzemnu fabriku narkotika, a preko te zemlje bi onda išlo i oružje. U igri je navodno i jedan trgovac naftom iz Jordana koji je spreman da uloži milione dolara, ali nije problem da to bude onda nafta za Severnu Koreju - jasno kršenje sankcija UN-a.

Ma koliko sve zvučalo neverovatno, Severnokorejci su lako progutali - kako bi ribolovci rekli: i mamac i udicu i najlon i štap, tako da je ostalo jedino pitanje na sto staviti kovčege s novcem.

To je onda ipak bilo previše i danskom kuvaru i režiseru Brugeru: ovo nije bila fikcija, nego stvarni poslovni dogovor daleko s onu strane zakona i međunarodnih propisa. Je li i Larsenu bilo jasno da se našao u opasnoj igri?

- Nema sumnje da će tu neko biti jako besan. Jer ja sam nekim ljudima prilično pišao po nozi i tim ljudima upravo neverovatno mnogo lagao - kaže Larsen.

Opet na put

Sve to nije ostalo samo na televizijskom dokumentarnom filmu: Danska i Švedska su naložile svojim veleposlanicima pri UN-u da upoznaju vrh svetske organizacije s onim što se videlo u tom filmu. Sve to pokazuje kako Severna Koreja aktivno deluje da bi zaobišla sankcije i to je razlog za zabrinutost njihovih vlada, saopštili su ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde i njen danski kolega Jepe Kofod ovog ponedeljka.

- Uzimamo sadržaj ovog dokumentarca veoma ozbiljno jer stvara čitav niz izuzetno problematičnih pitanja i primisli.

O sadržaju dokumentarca se već raspravljalo i u Evropskoj uniji, a danski kuvar će opet na put: ovaj put u Ujedinjene nacije gde je pozvan pred nadležno telo.

Epilog je jedini moguć: "Mister Džejms" je nestao jer ga ionako nikad nije bilo, a danski špijun je konačno sve mogao da kaže i svojoj ženi. Nazvao je i svog plemićkog zaštitnika u Španiji i ne treba ništa da čudi što on više ne želi da ima nikakvog posla s bivšim kuvarom.

Režiser je na kraju pitao Larsena bi li opet hteo da bude špijun. "Ne na isti način", odgovorio je kuvar, ali i dodao "Nikad ne reci nikad".

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlocko

    15. oktobar 2020 | 10:54

    Spoljna beznednosna sluzba Severne Koreje uopste nije za zafrkavanje a i inace su azijati fanatici. Osvrtace se do kraja zivota, "naivni kuvar".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA