Više od 100.000 ljudi protiv Lukašenka: Sukobi s policijom i šok bombe

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska pozvala građane na štrajk od sutra

  • 12
Belorusija, Minsk, protest

Foto: Tanjug/AP

Više od 100.000 Belorusa izašlo je na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, neposredno uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da podnese ostavku.

Demonstranti su se sukobili s policijom u Minsku. Bezbednosne službe su bacile najmanje 10 šok-bombi da rasteraju okupljene, prenosi Rojters navode ruskih agencija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije proverava navode da je tokom sukoba korišćena bojeva municija, prenela je ruska agencija RIA Novosti. Vlasti su zatvorile 12 metro stanica i ograničile pristup internetu preko mobilnih telefona.

Lokalni mediji su naveli da su neki od novinara koji su pokrivali protest uhapšeni. U mestu Lida na zapadu Belorusije policija je uhapsila neoliko demonstranata, prenela je ruska agencija RIA Novosti navode beloruske policije

Na snimcima iz Minska vidi se konvoj autobusa koji dovozi pripadnike bezbednosnih snaga u centar grada. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da ne idu na demonstracije koje nisu odobrene.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po meseca. Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata.

Svetlana Tihanovska pozvala na generalni štrajk

 

Svetlana Tihanovskaja

Foto: Tanjug/AP

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je građane na štrajk od sutra posle novog velikog protesta.

- Režim je ponovo pokazao danas da je nasilje jedina stvar za koju je sposoban. Dakle od sutra, 26. oktobra počinje nacionalni štrajk - navela je Tihanovska na kanalu Telegram.

Opoziciona liderka, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, postavila je prošle nedelje ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra, najavivši da će u suprotnom pozvati sve građane da započnu generalni štrajk.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, rekla je da je danas "poseban dan".

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    26. oktobar 2020 | 08:44

    Svaki diktator isti. Misli da je država njegovo privatno vlasništvo, pa jednom uzjaše i ne silazi više dok ga na silu ne uklone.

  • Zar opet?

    26. oktobar 2020 | 07:55

    Narod zaveden.Kako nisu suočeni iskustvom drugih zemalja? Kome je demokratija donela dobro?

  • Đura

    26. oktobar 2020 | 07:07

    Podrška za Lukašenka!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA