EU se digla zbog Erdoganovih reči: "Najgora izjava o Makronu do sada"

Erdogan je u subotu rekao da bi Makronovu glavu trebalo pregledati, kao odgovor na Makronovu izjavu o islamskom separatizmu u Francuskoj

  • 24
Turkey France Protest, Protesti Isanbul,  Emmanuel Macron, Emanuel Makron, Turska Francuska protesti Fotografija sa protesta u Istanbulu; Foto: Tanjug/AP

Tenzije između Evropske unije i Turske su porasle otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upro prstom u mentalno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona, a čelnici EU su osudili njegovu retoriku, preneo je AP.

Evropska komisija je danas saopštila da je za turskog predsednika "bolje da promeni pristup i retoriku ukoliko ne želi da udalji EU koja pokušava da obnovi dijalog sa Turskom", a i nekoliko zvaničnika EU su oštro komentarisali Erdoganove komentare.

Erdogan je u subotu rekao da bi Makronovu glavu trebalo pregledati, kao odgovor na Makronovu izjavu o islamskom separatizmu u Francuskoj.

Predsednik Turske je takođe digao glas protiv Francuske "koja dozvoljava da se prorok Muhamed izvrgava ruglu preko karikatura".

Francuska je u subotu saopštila da će povući ambasadora iz Ankare na konsultacije.

Turska je onda pozvala na bojkot francuskih proizvoda, što su učinile još neke muslimanske zemlje.

Erdogan, koji je rekao da je predsednik Francuske "izgubio kompas", nastavio je u "istom, uvredljivom tonu" danas kada je pozvao muslimanske države da pomognu muslimanima u Francuskoj, navodi AP.

On je optužio evropske lidere da sprovode anti-islamsku politiku.

- Vi ste fašisti u pravom značenju te reči. Bukvalno ste veza u nacističkom lancu - Erdoganova je poruka evropskim liderima.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas osudio je danas izjave turskog predsednika Rdžepa Tajipa Erdogana o predsedniku Francuske Emanuelu Makronu kao najgore do sada.

Na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa liderom Agencije za atomsku energiju, Mas je rekao da se nemačka vlada solidariše sa svojim evropskim susedom u borbi protiv islamiskog ekstremizma, preneo je Dojče vele.

- Imamo veliko razumevanje za njihove diplomatske mere i podržavamo ih - rekao je Mas misleći na povlačenje ambasadora Francuske.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    26. oktobar 2020 | 19:16

    I jedni I drugi su najveci sljam na ovome svetu zivela Srbija I Rusija.

  • A sta kaze frau Merkel

    26. oktobar 2020 | 18:31

    Bas nju briga, ona nema decu a do nje migranti ne mogu ni prici. Jos malo , pokupice lovu i pravac Argentina. Ona je svoj zadatak uradila.

  • Mire

    26. oktobar 2020 | 18:14

    Terajte te prljave turke iz EU .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA