• 1

Europol objavio fotke najtraženijih seksualnih predatora: Među njima je i Mirko, beži već 10 godina

, Telegraf

Europol moli građane da dojave policiji ako nekog prepoznaju

  • 1
EU najtraženiji

Foto: eumostwanted.eu

Događa se sada, svaka dva minuta. Policiji širom EU u proseku svaka dva minuta prijavi se silovanje, seksualni napad ili seksualno nasilje, a žrtva takvog napada može biti bilo ko. Na meti su ipak najčešće žene i deca, upozorava Europol na sve više rastući problem seksualnog nasilja u Evropskoj uniji.

I upravo zbog toga, želeći da skrenu pažnju na neke od seksualnih predatora koji duže vreme izbegavaju ruci pravde, Europol je u 19 zemalja EU pokrenuo kampanju čiji je cilj konačno hvatanje takvih počinitelja.

Objavom njihovih fotografija, osobnog opisa i podataka o počinjenom delu, Europol se nada da će od građana EU dobiti korisne informacije koje mu mogu pomoći u hapšenju nekih, kako kažu, najopasnijih seksualnih predatora u Evropi, piše Večernji list.  Radi se o 18 begunaca čije će fotografije i podaci biti objavljeni na  stranici najtraženijih evropskih begunaca, a plan je da se njihove fotografije sledeće četiri nedelje vrte po medijima i društvenim mrežama. U Europolovu akciju su se uključile Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

EU najtraženiji

Foto: eumostwanted.eu

Europol moli građane da dojave policiji ako nekog prepoznaju i navodi da sve dojave mogu biti anonimno poslate preko internet stranice eumostwanted.eu, nakon čega će biti prosleđene lokalnim policijama.

Na popisu Europolovih najtraženijih seksualnih predatora je i državljanin Hrvatske Mirko Drašković za kojeg se smatra da je u bekstvu od 2010. godine.

Traži se jer je osuđen na tri godine zatvora zbog silovanja koje je 2008. počinio nad žrtvom koja je u to vreme bila maloletna. Krivično delo je počinio na području PU karlovačke. Danas ima 53 godine, visok je između 171 i 175 centimetara, ima plave oči, a za njim, kao i za svim ostalim seksualnim predatorima čije su fotografije objavljene na popisu najtraženijih Europolovih begunaca, raspisan je evropski nalog za hapšenje.

Inače Europol je i ranije pokretao slične akcije čiji je cilj bio da se uhapse kriminalci raznih vrsta. Od 2016. kada je Europol počeo da objavljuje podatke i fotografije o najtraženijim beguncima, uhapšen je 91 kriminalac čije se lice pojavilo na tim fotografijama, s tim da su od tih osoba njih 33 uhapšenje zahvaljujući informacijama građana.

Video: Spaseno 16 dece, uhapšeno 44 muškaraca: Razbijen lanac pedofilije, pronađeni snimci silovanja beba

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima