Dva dana do američkih izbora, evo šta kažu ankete: Ko vodi - Tramp ili Bajden?

Moglo bi da bude jako napeto 3. novembra

  • 4
Tramp Bajden poslednja debata Foto: Tanjug/AP

Dva dana uoči američkih izbora demokrata Džo Bajden vodi u nacionalnim anketama ispred predsednika Donalda Trampa, ali Tramp polaže svoje nade u takozvane "swing" države koje bi mogle da odrede ishod trke za Belu kuću.

Vođstvo Bajdena u nacionalnim anketama bilo je relativno stabilno proteklih meseci usred zdravstvene krize. Prema poslednjoj anketi Rojtersa i Ipsosa koja je sprovedena od 27. do 29. oktobra, Bajden je u prednosti s 51 posto naspram 43 posto podrške Trampu.

Tramp blizu u ključnim državama

No Tramp je još uvek blizu Bajdenu u dovoljno ključnih država. Za drugi mandat treba da osvoji najmanje 270 elektorskih glasova. Anketa Rojtersa i Ipsosa pokazuje da je trka i dalje tesna na Floridi, Severnoj Karolini i Arizoni.

Tramp takođe zaostaje pet posto u Pensilvaniji i devet u Mičigenu i Viskonsinu, što su još tri ključne države koje su mu pomogle da osvoji glasove izbornog kolegijuma 2016. i pobedi demokratu Hilari Klinton, koja je prikupila više glasova birača.

Tramp Bajden poslednja debata Foto: Tanjug/AP

Tramp bi i bez osvajanja Mičigena i Viskonsina mogao ponovo da pobedi ako osvoji sve savezne države koje je dobio 2016.

Trampovo zaostajanje u anketama podstaknuto je padom podrške ključnih grupa birača koje su mu pomogle 2016, belaca bez fakultetske diplome i starijih Amerikanaca, te neodobravanjem njegovog odgovora na pandemiju korona virusa koja je dominirala izbornom kampanjom.

Različiti pristupi pandemiji

Bajden i Tramp zauzeli su različite pristupe kovidu-19 koji je ubio više od 227.000 ljudi u SAD-u, a milione ostavio bez radnog mesta. Tramp je više puta umanjivao pretnju korona virusa i obećao da će kriza uskoro da prođe, dok se Bajden zauzeo za strože mere za suzbijanje tog virusa.

Više od tri četvrtine odraslih Amerikanaca navelo je da ih zabrinjava zdravstvena kriza, a gotovo 60 posto njih ne odobrava Trampov odgovor na tu krizu, pokazuje anketa.

Oko 30 posto Amerikanaca reklo je da je njihov glas ove godine prvenstveno podstaknut time koji će se kandidat bolje nositi s krizom.

Video: Tramp na izborima: Dao sam glas nekom tipu koji se zove Tramp

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA